ЕНЕРГО-ПРО отново предложи на НЕК споразумение за решаване на търговския спор за прихващане на задължения

 ЕНЕРГО-ПРО отново предложи на Националната електрическа компания търгов-ския спор между двете дружества за прихващане на некомпенсирани разходи за задължителното изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, да бъде урегулиран чрез преговори.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби повтори направените по-рано на НЕК предложения за сключване на споразумение, с което се ангажира в рамките на няколко месеца да възстанови прихванатите суми, в случай че общественият доставчик (НЕК) в кратък срок при-знае финансовите си задължения към електроснабдителното дружество в пълния им размер, формирани в резултат на непълното компенсиране на разходите за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени в обхвата на оспорвания период – от 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. Едновременно с това ЕНЕРГО-ПРО Продажби информира ДКЕВР за поредната стъпка, предприета в посока урегулиране на търговския спор с НЕК.

„През последните месеци нашите две дружества бяха противопоставени едно на друго, всяко действащо в защита на търговския си интерес и финансова стабилност”, се казва в писмото, изпратено днес от ЕНЕРГО-ПРО Продажби до НЕК. В същото писмо електроснабдителното дружество изразява готовност и воля за обсъждане на по-нататъшни стъпки към финализиране на споразумение между двете дружества.

„През последните години всички енергийни компании в страната работят в усложняваща се среда на растящи взаимни дългове. За българското общество не е тайна критичният финансов недостиг, който заплашва нормалното функциониране на енергийния сектор. Нашата първостепенна задача е да гарантираме снабдяването с енергия на потребителите в Североизточна България, като не допуснем финансовият дефицит да наруши нормалния процес на доставка на електрическа енергия и функционирането на електроразпределителната мрежа. Едновременно с това сме силно загрижени за състоянието на сектора като цяло, за стабилността на останалите участници във веригата на енергийните доставки и позицията ни е да търсим и намерим разумен компромис в решаването на търговския спор с НЕК.”, заяви Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна.

В изпратеното до НЕК писмо ЕНЕРГО-ПРО Продажби предлага провеждане на срочна съвместна среща, на която да продължи търсенето на по-нататъшни съвместни действия за уреждане на търговския спор.