Осмият национален конкурс „Душата на един извор” вече има своите победители

Млади художници и литератори от цяла България представиха общо 187 творби за Осмия национален конкурс „Душата на един извор”, който се проведе в края на април в Ямбол. Надпреварата, традиционно организирана от Фондация „Млада България“, Овергаз и Община Ямбол, е посветена на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев.

 

След експертна оценка на всички 103 литературни и 84 художествени творби, журито определи следните победители:

 

В категория изобразително изкуство, възрастова група 15 – 19 години: I-ва награда за Марина Желева от град Стара Загора, на второ място – Калина Целова от Варна. Бронзовият медал заслужи Бояна Алексова от Кюстендил. При по-възрастните – от 20 до 25 години, призът за първо място е за Дарина Илиева от Пловдив, втора е Ваня Годжелова от град Раковски, а трета – Калина Миланова от София.

 

Сред младите литератори от 15 до 19 години най-добър разказвач е Бианка-Мария Желязкова от Карнобат с историята си „Бащи за осиновяване”. Втора награда печели „Земята говори“ на Анжела Гюрова от Дупница. Трети е Атанас Александров от Бургас с „Колеги на бар“. От 20 – 25 годишните таланти се отличиха Михаил Божков от Каварна, който спечели първата награда на журито с разказа си „Поразрошени откровения”, Яница Христова от Садово, която взе среброто за произведението си „Последна надежда” и Тихомир Тодоров от София, който зае третото място за едноименната творба „Душата на един извор”.

 

Отличените произведения ще бъдат представени в сборник с най-добрите творби от конкурса за 2014 година. Наградите ще бъдат връчени на 13 юни 2014 година, петък, от 18.00 часа в Художествената галерия „Жорж Папазов” на улица „Цар Самуил” 2 в Ямбол. По време на тържеството ще бъде организирана изложба на отличените творби.

Най-добрите творци в двете категории ще получат по едногодишна стипендия за обучение. Наградите за сребърните медалисти са по 800 лева, а за класиралите се на III-то място – 600 лева.

 

Повече информация можете да намерите и на сайтовете на Община Ямбол и Фондация „Млада България“.