Ислямистките бунтовници в Ирак печелят по милион долара от петрол на ден

petrol Бунтовниците от „Ислямската  държава на Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), които обявиха създаването на ислямски халифат на териториите под техен контрол в Ирак и Сирия, получават почти по един милион долара на ден от продажбата на петрол от завзетите находища, съобщава The Telegraph.

Според вестника, нефт от ИДИЛ купуват  Иран и Турция. Експерти смятат, че екстремистите от групата, известна в миналото като „Ислямска държава на Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), продават петрола на много ниска цена – $ 25 на барел. Петролните сделки се сключват в завзетия от  терористите  Туз Хурамту,  разположен на границата на иракски Кюрдистан.

Специалистът в петролната индустрия от Ирак Zulal Schwan заяви, че бунтовниците използват петрола  от основните находища на  завзетите от тях територии, с площ над 240 квадратни километра. По-специално, ислямистите контролират най-голямата петролна рафинерия в Байджи и част от тръбопровода Киркук-Джейхан.

Според друг експерт –   анализаторът от Maplecroft Джордан Пери, ако екстремистите от ИДИЛ наистина печелят по един милион долара на ден, това означава, че те са придобили контрол върху приток от доходи, с които да си купуват оръжие и да печелят доверието на местните шейхове.

АНАЛИЗАТОР

Posted in Без категория