вт. фев. 27th, 2024

НЕК загазва, ако не се вдигне токът с повече

By energetic юни 4, 2015

vyatarБлизо 1.8 млрд. лв. некомпенсирани разходи ще се натрупат в НЕК, ако Комисията за енергийно и водно регулиране приеме в края на месеца предложения от самата нея доклад за цените в електроенергетиката.

Това заяви изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев.

По думите му, тези средства се формират от недокомпенсирани пера, като изкупуване на енергията от ВЕИ централи (170 млн лв.), непризнати разходи за заплати (17 млн. лв), недокомпенсирани разходи от минали периоди в размер на над 900 млн. лв. и др.

В тази връзка Илиев призова енергийният регулатор да преосмисли своите предложения и да излезе с нов доклад. В него трябва да се посочи, как тази разходи да бъдат компенсирани. По думите му това трябва да стане с участието на всички играчи на пазара, включително и крайните клиенти.

На заседанието, което започна в 13:30 часа, присъства целият енергиен бранш, като освен директора на НЕК Петър Илиев, тук са и директорите на елразпределителните и електроснабдителните дружества, ръководителите на държавните електроцентрали, представители на отделните браншове в сектора, граждански асоциации и журналисти.

На заседанието присъства и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Припомняме, по предварителна информация поскъпването на тока за битовите потребители на регулирания пазар трябва да е средно с 1,99%. Най-голямо се очаква увеличението да е за клиентите на Енерго-Про – 3,64 на сто, а най-малко за обслужваните от EVN – 1,22%. Регулаторът предлага 1,54 на сто увеличение на цената за абонатите на ЧЕЗ.

Очаква се крайните цени на електроенергията на регулирания пазар, да станат ясни в края на месеца, а от 1 юли да влязат в сила.

http://news.ibox.bg/news/id_1288884645

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post