Русия пак извади плашилото с иск за един милиард евро

Русия е готова с всички документи, за да внесе в съда иск за 1 млрд. евро срещу България заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи, цитиран от БТА,  вицепрезидентът на „Атоменергопроект“ – Русия, Генадий Тепкян. Той участва във форум на „Булатом“ във Варна, пише Дневник. 

Русия планира да внесе всички документи в Международния арбитражен съд до края на седмицата, каза Тепкян. Все пак той успокои, че „ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ „Белене“ може да бъде преустановено“.

Русия и България вече водят взаимни дела за обезщетения заради спирането на проекта, а новият премиер Пламен Орешарски публично изрази скептицизъм за изхода от процеса.  Това беше и един от аргументите му в полза на размразяването на строителството.

Тепкян уточни, че сумата на иска е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно. Времето минава и стойността на проекта „Белене“ се повишава, предупреди той, но веднага направи уговорката, че едва ли оскъпяването да е много голямо.

Представителят на руската компания заяви, че страната му няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски, или от Западна Европа. Тепкян увери, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света, а строителството може да започне още през 2015 г., още повече, че оборудването за двата блока било изцяло готово.