Живеем в тъмните времена на Кали Юга, добротата и разумът са изчезнали

Редица древни култури са вярвали в Цикъла на световните епохи, в който постепенно се спускаме от състояние на духовно съвършенство и материално изобилие до състояние на невежество и дефицит.

В древна Индия това се е наричало цикъл на юга. Учението за цикъла на юга ни казва, че сега живеем в Кали-юга; епоха на мрака, когато моралните добродетели и интелект достигат най-ниската си точка в цикъла.

Махабхарата описва Кали-юга като период, когато „Световната душа“ има черен оттенък; Останала е само една четвърт от добродетелта, която постепенно намалява до нула в края на Кали Юга.

Хората се обръщат към злото; Преобладават заболявания, летаргия, гняв, природни бедствия, меланхолия и страх от дефицит. Покаянието, жертвоприношенията и религиозните практики излизат от употреба. Всички същества се израждат. Промяната се отанся за всички без изключение.

Кали Юга (Желязната ера) е предшествана от три други Юги: Сатя или Крита Юга (Златна ера), Трета Юга (Сребърна ера) и Двапара Юга (Бронзова ера). В Махабхарата Хануман дава следното описание на цикъла на юга:

Крита Юга беше наречена така, защото имаше само една религия и всички хора бяха светии: следователно от тях не се изискваше да извършват религиозни обреди … Хората не купуваха и не продаваха; нямаше нито бедни, нито богати; нямаше нужда да се работи, защото всичко, от което хората се нуждаеха, беше получено чрез силата на волята …

Крита Юга не беше болезнена; нямаше никакви загуби през годините; нямаше омраза, суета, никакви зли мисли; без тъга, без страх. Цялото човечество успява да постигне най-високото блаженство. Универсалната душа беше бяла … отъждествяване с универсалната душа беше цялата религия на съвършената епоха.

В Трета Юга започнаха жертвоприношения и Световната Душа стана Червена; добродетелта намаля с една четвърт. Човечеството търси истината и извършва религиозни обреди; те получиха това, което искаха, като даваха и правеха.

В Двапара Юга аспектът на Световната душа беше жълт: религията намалява наполовина. Ведата беше разделена на четири части и въпреки че някои знаеха четири Веди, други знаеха само три или една. Умът намаля, Истината намаля и са дойдоха желанията, болестите и бедствията; заради тези хора започнаха строги икономии. Това беше ера на упадък поради преобладаването на греха.

Сега живеем в тъмните времена на Кали-юга, когато доброто и добродетелта почти са изчезнали от света. Кога започна Кали Юга и кога ще приключи?

Въпреки сложната богословска рамка на цикъла Юга, датите за началото и края на Кали Юга остават забулени в мистерия.

Общоприетата дата за началото на Кали Юга е 3102 г. пр. Хр., тридесет и пет години след края на битката при Махабхарата. Смята се, че тази дата се основава на изявление на известния астроном Арябхата в санскритския текст Арябхатия, където той пише:

Когато минаха шестдесет пъти по шестдесет години (т.е. 3600 години) и три четвърти от югата, то са минали двадесет и три години от моето раждане.

Хронологията на цикъла Юга се основава на саптарши календара.

Според това тълкуване Кали Юга завършва през 2025 г., след което следва 300-годишен преходен период, водещ до възходящата Двапара Юга.

300-годишният преходен период след 2025 г. може да бъде разделен на два периода от по 150 години. Първият 150-годишен период – „Кали здрач“ – е когато структурите на Кали-юга могат да се срутят поради комбинация от войни, екологични бедствия и космически промени, а вторият 150-годишен период – „Зората на Двапара“ – времето, когато духовно развитите системи и философии на Двапара Юга могат да започнат да се проявяват.

Въпреки това е вероятно тези процеси да се развиват едновременно през 300-годишния преходен период, макар и с различна интензивност.

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!