пн. апр. 29th, 2024

Слонове-меломани, които плачат от музиката на пиано (видео)

Животните се нуждаят от нашите грижи и помощ. Те винаги остават благодарни и изпитват доброта повече от хората.

Англичанинът Пол Бартън, който е посветил живота си на рисуването и свиренето на пиано, осъзнава това след пътуване до Тайланд. Най-вече той се влюбил в слоновете и тези азиатски гиганти променят живота му.

Пол искал да си отдъхне в горещата страна 3 месеца, но имал късмета да срещне бъдещата си съпруга Хван тук.

Момичето рисува картини, изобразяващи природата и е активист на движението за права на животните. Тя посветила бъдещия си съпруг в своите интереси, а той се запалил от нейните добри намерения. Решил да стане активист на движението за правата на животните и завинаги остава в страната.

Огромни, но беззащитни

Пол научава, че от 1975 до 1986 г. тайландските индустриалци обезлесяват цели плантации. Тиково дърво се търси по целия свят и никой не се замислял къде ще живеят животните. Междувременно местообитанията и снабдяването с храна намаляват, а слоновете освен това са експлоатирани за транспортиране на трупи. Те получавали наранявания, осакатявания и често загивали пред очите на експлоататорите.

Концерт за слонове

В допълнение към тежкия физически труд, слоновете са подложени на жестоки тренировки, официално наречени Phajaan. От шестмесечна възраст те са подложени на страдания с помощта на ножове и куки. Собствениците и дресьорите считат, че колкото по-болезнено е възпитанието за слона, толкова по-бързо духът на великана ще се пречупи и той ще се подчини. Тази тактика се спазва тук от десетилетия, само че не всички слонове оцеляват докато пораснат, а добре възпитаните от тях често стават агресори.

През 1989 г. дърводобивните предприятия спират да работят, слоновете по това време вече са останали без подслон и храна. Тогава борците за правата на животните се намесват.

С подкрепата на меценати те започват да създават специални резервати, където слоновете и другите животни да могат да се установят, за да продължат спокоен и живот.

Пол Бъртън започна да посещава една от тези територии. Общувайки със слоновете, той бил шокиран от тяхната чувствителност и емоционалност. Мъжът искал да прекарва повече време сред горските гиганти и създал специална музикална програма, наречена „Музика за слонове“.

Слоновете неподвижно слушат сонати, като периодично движат ушите и хобота си „в такт с музиката“

Най-внимателните слушатели

Пол решил да сложи пиано точно в резервата, за да свири класика за слонове. Идеята е изпълнена и скоро музиката започва да звучи в Elephants World. Първият слушател била сляпата слоница Плара.

Тя, без да подозира нищо, събирала трева с хобота си. Когато звуците на симфонията стигнала до големите й уши, Плара замръзнал с куп зеленина в устата и останала неподвижна до последния акорд.

По-късно слоновете Дебюси и Амфан се присъединили към слушането на сонети и симфонии. Те, изтощени от трудностите на жестокия слонски живот, почти слепи, слушали музика, без да се движат, само понякога потрепвали ушите си. Очите на Дебюси се изпълнили със сълзи от Лунна светлина. Тази невероятна гледка може да се види в YouTube.

Случаят на Бартън е само малка част от това, което хората могат да направят, за да възстановят хармонията в душата на слоновете. Виждали са скърби, изпитвали са много болка, така че имат право да знаят, че животът може да бъде прекрасен.

Ето един от концертите за слонове:

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post