сб. апр. 27th, 2024

Ювал Харари: Изкуственият интелект се подготвя да „хакне“ хората

Световноизвестният социален философ и автор на бестселъра „Sapiens: Кратка история на човечеството“ Ювал Харари, предупреждава, че човечеството трябва да се погрижи за контрола над изкуствения интелект, в противен случай големите компании ще могат да „хакват“ хората.

Според Харари бързото развитие на ИИ може да сформира популация от „хакнати“ земляни или такива, за които корпорациите знаят всичко и манипулират волята им.

В основата на проблема е разпространението на технологични корпорации, които трупат огромни количества данни за своите потребители. Харари се притеснява, че гражданите все повече предоставят информация за личния си живот на компаниите и не се грижат за собствените си интереси.

„Netflix показва какво да гледате, Amazon какво да купите“, казва писателят в интервю. След няколко десетилетия подобни програми ще ни казват какво да учим в училищата и университетите, с кого да работим, за кого да се оженим и за кого да гласуваме на изборите.

Харари твърди, че заплахите от изкуствения интелект трябва да се приемат сериозно, да се приемат строги ограничения по този въпрос и информацията да не се използва за манипулиране на обществото.

В допълнение, масивите от данни не бива да се съхраняват в едно хранилище.

Според Харари това ще доведе до диктатура.

 

 

 

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post