пт. апр. 26th, 2024

Само след година ще се изравните във всичко с петимата си най-близки приятели

Има такова наблюдение: човек е равен на средната аритметична стойност на петима души от своето най-близко обкръжение.

Вижте с кого най-много общувате. С кого прекарвате най-много време? С кого говорите, кого слушате, с кого обменяте емоции. Избройте петима души най-близки до вас; тези, с които общувате по-интензивно, отколкото с другите.

Има такова наблюдение: човек е равен на средната аритметична стойност на петима души от неговия вътрешен кръг. Средният ви доход, здраве, личен живот, успех в крайна сметка ще се равняват на средната аритметична стойност на живота на тези петима души.

Дори сега да сте много по-добре от тях. И да изглеждате страхотно на техния фон. Или ако сега, на фона на тези хора, вие сте губещ; с течение на времето, около година, ще се озовете на едно ниво с тях.

Ние сме тясно свързани с нашата среда.

Ето как работи нашият социален атом. Всички негови части са свързани и си влияят една на друга. И енергията се разпределя приблизително еднакво. Освен това ние несъзнателно възприемаме моделите на поведение и мислене на близката ни среда.

Депресираните хора заразяват другите с депресия. Сред алкохолици можете да станете алкохолик. Сред образовани и свестни хора можете да придобиете знания и възпитание. А енергични успешни хора ще ви теглят напред.

Ние сме тясно свързани с нашата среда. Един успешен служител предпочитал да общува с губещи по време на работа; той парадирал на фона им. И дружил извън работата с двама приятели от училище, хора пиещи и винаги оплакващи се.

А на гости ходел в селото си, при бедните си роднини, където го приемали като богат търговец… Година по-късно загубил всичко и започнал да пие сам. Депресията го поразила. Той разбрал за тази формула и се ужасил – доходите му, здравето и животът като цяло точно отговаряли на непосредственото му обкръжение …

Това не означава, че не трябва да общувате с бедни или болни. Напротив, необходимо е да се помага рационално на онези, които са слаби и нещастни. Но в непосредствената ви среда задължително трябва да има хора, които ви превъзхождат в нещо, издърпват нагоре, споделят своя опит, служат за пример и насока.

Поне двама или трима души трябва да ни превъзхождат. Тогава можем да постигнем повече. И е по-добре да помогнем на тези, които все още са по-слаби от нас.

Правилото за средно аритметичното работи. Струва си да се отдалечим малко от онези, които се оплакват или са вечно нещастни и да се доближим до тези, които имат интелект, сила и просперитет; така ние самите постепенно ще започнем да се променяме към по-добро. И няма да загубим това, което имаме сега.

Анна Кирянова

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post