пт. апр. 26th, 2024

Изследване твърди, че у преболедувалите Covid-19 пада IQ

„Дългосрочните ефекти от болестта Covid-19 до голяма степен са неизследвани. Британски учени са изучили ефекта на болестта върху когнитивните способности в специално изследване и са стигнали до извода, че болестта може да причини снижаване на коефициента на интелигентност, съобщава германското списание Focus.

Като част от проучването, резултатите от което бяха публикувани в The Lancet, от януари до декември 2020 г. са интервюирани 81 337 души. 12 689 от тях са били заразени със Sars-CoV-2 и са имали Covid-19 с различна степен на тежест. 275 пациенти са преминали през тест преди и след заболяването“, се казва в публикацията.

Изследователски екип, ръководен от невролога Адам Хемпшир, установи, че има ясни разлики между заразените и незаразените хора при изпълнение на задачи, които изискват логическо мислене, планиране или решаване на проблеми.“

„Разлики  имало и в групата на заразените. Най -лошите резултати показали пациенти, които преди това се нуждаели от интензивна терапия или изкуствена вентилация на белите дробове„, се казва в статията.

„Средно коефициентът на интелигентност на заразените е бил със седем пункта по -нисък от останалите участници в тестовете за интелигентност – което е еквивалентно на около десетилетие стареене на мозъка“, отбелязва Focus.

„Констатациите на учените са в съответствие с предишни проучвания. Те също така открили трудности при хора, възстановили се от Covid-19, които били свързани главно с избора на думи, проблеми с концентрацията и така наречената „мозъчна мъгла“.

„В научната общност обаче изследването се счита за противоречиво: например изследователят от института „Робърт Кох“, Кай Шулце, обясни в Twitter, че изследването няма причинно -следствена връзка между коронавирус и спад на коефициента на интелигентност. Според него други фактори не са взети предвид в достатъчна степен. „

Проучването не е в състояние да покаже това, което се предполага: то представлява непредставителна извадка, а много неща зависят и от съществуващите болести“,-пише Шулце.

Колкото повече са съществуващите болести, толкова по-тежко протича Covid. Проучването вероятно показва, че хората, които са болни, имат по -лоши когнитивни способности – и колкото по -тежко е заболяването, толкова по -лошо се справят с когнитивните тестове“.

Със съкращения от Focus.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post