нд. апр. 14th, 2024

Учени: изкачването на стълби е отлична профилактика на сърдечни заболявания

Всеки, който се грижи на сърцето си, може да се заинтересува от ново изследване, проведено от учени от университета Тулейн в САЩ

Проучването, което е продължило повече от 12 години и включва 450 000 участници, установи, че редовното изкачване на 50 стъпала на ден може да намали риска от сърдечни заболявания средно с 20%.

 

Чрез внимателно наблюдение на начина на живот на участниците в проучването изследователите установиха, че изкачването на стълби има положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Според американски експерти изкачването на стълби е отличен, безопасен и безплатен метод за предпазване от сърдечни заболявания.

За тези, които все още се съмняват в ползите от тази физическа активност, трябва да знаете, че изкачването на стълби е отлично упражнение за тренировка на сърдечно-съдовата система. Помага за укрепване на кръвоносните съдове, повишава общата издръжливост, а също така помага за намаляване на наднорменото тегло, подобряване на координацията и ускоряване на метаболизма.

Учените обаче предупреждават, че е необходимо да се спазват правилата за безопасност при изкачване на стълби. Хората, които са физически неподготвени, трябва да започнат с минимални натоварвания и постепенно да ги увеличават. В противен случай се увеличава рискът от нараняване, разтягане на ставите и мускулите.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационен характер и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет.

Определянето на диагнозата и изборът на метод на лечение остава изключителна прерогатив на вашия лекуващ лекар! Редакторите не носят отговорност за възможни негативни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на уебсайта.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *