Учени: изкачването на стълби е отлична профилактика на сърдечни заболявания

Всеки, който се грижи на сърцето си, може да се заинтересува от ново изследване, проведено от учени от университета Тулейн в САЩ

Проучването, което е продължило повече от 12 години и включва 450 000 участници, установи, че редовното изкачване на 50 стъпала на ден може да намали риска от сърдечни заболявания средно с 20%.

 

Чрез внимателно наблюдение на начина на живот на участниците в проучването изследователите установиха, че изкачването на стълби има положителен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Според американски експерти изкачването на стълби е отличен, безопасен и безплатен метод за предпазване от сърдечни заболявания.

За тези, които все още се съмняват в ползите от тази физическа активност, трябва да знаете, че изкачването на стълби е отлично упражнение за тренировка на сърдечно-съдовата система. Помага за укрепване на кръвоносните съдове, повишава общата издръжливост, а също така помага за намаляване на наднорменото тегло, подобряване на координацията и ускоряване на метаболизма.

Учените обаче предупреждават, че е необходимо да се спазват правилата за безопасност при изкачване на стълби. Хората, които са физически неподготвени, трябва да започнат с минимални натоварвания и постепенно да ги увеличават. В противен случай се увеличава рискът от нараняване, разтягане на ставите и мускулите.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационен характер и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет.

Определянето на диагнозата и изборът на метод на лечение остава изключителна прерогатив на вашия лекуващ лекар! Редакторите не носят отговорност за възможни негативни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на уебсайта.