„Дигиталната деменция“: 23 минути и 15 секунди, които са необходими, за да станем по-умни

Всъщност ние самите не позволяваме на мозъка да мисли …

Фразата „Ставаме по-глупави, когато видим телефона си“ съществува от дълго време. Дигиталната зависимост е много по-опасна и по-близо до нас, отколкото изглежда.

Даниел Денет, един от най-великите живи философи, предупреждава:

„С развитието на технологиите ние им прехвърляме нашите интелектуални умения, създаваме „когнитивни патерици“ и самите ние се превръщаме в хора, чиято интелигентност става все по-лоша.“

Колко по-зле?

В 11-то издание на Медицинска класификация на болестите. ще има нова диагноза „дигитална зависимост“. Води децата до „дигитална деменция“, а възрастните до „информационна псевдодебилност“, когато привидно нормалните мозъци не са в състояние да разберат същността на проблема.

Всъщност това е фундаментално психично разстройство.

Малко статистики:

Всяка минута хората по света изпращат 16 милиона! съобщения само в един от популярните месинджъри.
Един възрастен британец отделя повече време за цифрово потребление всеки ден, отколкото за сън – 11 часа на ден, младите хора – до 14.

Количеството информация, което консумираме, е чудовищно.

И това натоварване ни принуждава да преминем към все по-примитивно съдържание. И ние сме това, което консумираме. Не само калории, но и информация.

Като резултат:

В Съединените щати през 2008 г. 85% от децата са имали среден резултат по-нисък на изпитите от своите връстници през 1984 г.
Подобни цифри могат да бъдат намерени във всяка друга страна.

Излиза, че колкото повече учим, толкова по-глупави ставаме? Уви! За това има напълно логично обяснение.

За да може мозъкът да се съсредоточи върху решаването на важен проблем, са му необходими средно 23 минути и 15 секунди.

Защо така? Оказва се, че има три основни мозъчни системи. Всички те работят по различен начин:

Човек обработва консумираната информация.
Втората разкрива дразнители от външния свят.
Но третата „мисли“, тя мисли само когато ние съзнателно „изключваме“. Това е така наречената система по подразбиране.

Най-важното е, че тези три системи са антагонисти. Ако имаме включени първите две, тогава системата по подразбиране на мозъка е блокирана. С други думи, ако непрекъснато консумираме информация, частта от мозъка, която отговаря за мисленето и структурирането на информацията, не работи.

Тоест, всъщност НИЕ НЕ ДАВАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА МОЗЪКА ДА МИСЛИ!

Телефонът ви бил ли е в друга стая дълго време? Или може би вече сте изключили звука на известията? Дайте на мозъка си тези 23 минути!

Като цяло би било добре всички ние да се подложим на дигитална диета. И общувайте повече „в реалния живот“. Защото на всичкото отгоре системата по подразбиране се развива чрез контакт с други хора.

В противен случай прогнозата е неблагоприятна: 70% от децата с дефицит на вниманието, загубили го някъде в Tik Tok, ще навлязат с него в зряла възраст.

За Да управляват нашия свят.