вт. апр. 16th, 2024

Един от първите признаци на стареене на мозъка, който не бива да пренебрегвате

Общоприето е, че забравянето и намалената концентрация са първите признаци, които говорят за стареене на мозъка.

Трябва да ви разочароваме: това далеч не са първите признаци …

Мнозина смятат, че забравянето и снижаването на концентрацията са първите, които говорят за началото на стареенето на мозъка.

Първият знак е увеличаване на ентропията. Всъщност какво общо има концепцията, която изучавахме в училище в часовете по физика?

Всичко е много просто. Ентропията, ако оставим настрана сложната научна терминология, е степента на безпорядък, към която всичко на Земята се стреми. Преценете сами: дрехите се избледняват, сградите се рушат, пътищата се износват…

Същото е и с живите организми. Най-неприятното е, че ентропията започва по напълно безвреден начин: от нежеланието да се спазва режим. Изглежда така, че си позволявате да станете час по-късно, да обядвате по никое време, да си лягате, когато искате? Но това е само началото на разрушителния хаос.

Мозъкът много бързо се включва в тези „игри“. Няма да имате време да погледнете назад, тъй като неговите структури престават да изпълняват преките си задължения. А кората на предния лоб е първата, която реагира, която е отговорна за адекватната оценка на информацията и вземането на решения.

Фактът, че фронталният лоб не се справя с функциите си, за съжаление, е по-забележим отвън. Говорим за „синдрома на Плюшкин“, който започва с обичайното нежелание да почистите къщата и да се отървете от старите вещи. Много скоро към това се добавя навикът да влачите в къщата всичко, което в попадне под ръка.

И сега това не е къща, а колекция от внимателно съхранявани „ами ако потрябва“, мирно събирайки прах първо на балкона и скоро напълно заемайки цялото жилищно пространство. С една дума ентропия.

А ако това е вашата ситуация, време е да извикате с пълен глас:

Защото ако не бъде победен, ще продължи като с лук: колкото по-дълбок е слоят, толкова повече сълзи.

Към фронталния дял ще се присъедини лимбичната система, която е отговорна за нашите реакции. И сега от мекия, интелигентен, приятен човек няма да остане и следа. А вместо него – агресивна фурия с отвратителен характер, която дори не се нуждае от повод, за да се обиди до смърт или да вдигне скандал. А такъв човек едва ли може да се похвали със здраве.

Най-забележителното е, че в нашите сили е да сглобим разпадащия се пъзел и да се справим с ентропията. Просто не си позволявайте да се отпуснете и спазвайте ежедневния режим. Да, толкова е лесно и трудно едновременно! Но е от съществено значение, ако искате да запазите мозъка си млад и тялото си здраво.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post