Nature Medicine: Компютърната томография увеличава риска от рак на кръвта

Анализ на данни от близо милион пациенти установи, че компютърната томография увеличава риска от развитие на рак на кръвта.

Изследването е публикувано в списание Nature Medicine.

Лекарите от Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal) са използвали данни от почти милион пациенти от 276 болници. Всички те, на възраст под 22 години, са преминали поне една процедура с рентгенова компютърна томография (CT). За всеки пациент учените оценяват дозата радиация, доставена на костния мозък, където се произвеждат кръвни клетки.

Доза от 100 mGy увеличава риска от развитие на рак на кръвта приблизително 3 пъти. Това може да означава, че стандартните сканирания (със средна доза от около 8 mGy) повишават риска от развитие на злокачествени заболявания с около 16%.

„От гледна точка на абсолютния риск, това означава, че на всеки 10 000 млади хора, на които е направена компютърна томография, можем да очакваме един до два случая на рак в рамките на 12 години след скрининга“, обясни изследователят и първи автор на ISGlobal Магда Бош де Базеа.

Предимствата на КТ за изобразяване на тъкани направиха тази процедура широко използвана през последните десетилетия. Въпреки че използваните дози радиация са намалели значително през последните години, резултатите от новото проучване подчертават необходимостта от строги мерки за защита от радиация, особено за по-младите пациенти.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!