чт. апр. 25th, 2024

Вдишваме-издишваме: Учим се да се справяме със стреса

Правилното дишане е най-лесният, здравословен и удобен начин за справяне със стреса.

Дихателните упражнения не отнемат много време, те са удобни за правене във всякаква обстановка. Редовното им изпълнение ще помогне за намаляване на производството на кортизол, хормонa на стреса, ще облекчи безпокойството, страховете и проблемите със заспиването.

Усмихваме се и … дишаме!

1. Седнете удобно на стол или кресло и оценете дишането си отстрани. Не се намесвайте и не променяйте нищо. Концентрирайте се и просто дишайте.

2. Сега плътно затворете устните си, стегнете ги и издишайте въздуха през тях със сила. Издишвайте периодично и рязко. Повторете няколко пъти.

3. Облегнете се на стола си, трябва да ви е удобно. Дишайте чрез корема известно време. Уверете се, че издишването е два пъти по-дълго от вдишването.

4. Разходките в комбинация с правилно дишане ще ви помогнат бързо да се успокоите и да си възвърнете самообладанието. За да направите това, изпълнявайте пълно дълбоко вдишване за 4-6 стъпки, след което задръжте дъха си за 2-3 стъпки. Издишайте бавно през следващите 4-6 стъпки.

5. Вдишайте бавно през носа, след това бавно изпънете врата си и леко повдигнете брадичката си. Бавно броите до четири, задържате дъха си и след това с усилие издишайте веднъж през носа. Повторете го 5 пъти – това е достатъчно, за да си върнете контрола бързо.

6. За да прекъснете натрапчивите, обезпокоителни мисли, натиснете дясната ноздра с възглавничката на десния палец, за да прекъснете подаването на кислород. Дишайте бавно през лявата си ноздра. Сменете ръцете и направете същото с другата ноздра. Направете общо 15-20 вдишвания.

7. За критични случаи прекрасно помага „рязкото дишане“. Поемете въздух с носа си рязко и бързо. След това с усилие издишайте енергично през устата си, издавайки звука „ха“. Опитайте се да издишате напълно, така че стомахът да „залепне” за гръбнака.

8. Квадратно дишане – намерете квадратен предмет с погледа си и дишайте на 4. Погледнете единия ъгъл – вдишайте, следващия – задръжте дъха си, след това издишайте, а последният ъгъл е отпускане.

9. Прозяването помага за успокояване. Затворете очи, протегнете ръце нагоре, отворете устата си и вдишайте.

Успех!

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post