сб. апр. 27th, 2024

750 милиона трансгенни комари ще излетят в САЩ….

750 милиона генетично модифицирани комари с жълта треска, наречени OX5034, ще трябва да предотвратят инфекциозни заболявания във Флорида. Само че тяхното пускане на воля е твърде противоречиво„, пише австрийското издание Der Standard.

В класацията на най-смъртоносните животни на планетата за хората, бръмчащите мъчители, чиито жертви са около милион души всяка година, заемат първо място„, отбелязва изданието.

Сред най-гадните за човека видове е комарът с жълта треска, който може да зарази неволни кръводарители не само с жълта треска, но и с вирусите Зика, Чикунгуня и денга. Съществуващите лекарства могат само да смекчат хода на тези вирусни заболявания. Ето защо в миналото максимално да се ограничи популацията на комари, предимно се е разчитало на инсектициди, но поради нарастващата устойчивост става все по-трудно да се прави това“, се казва в статията.

Затова от известно време се работи по решения, базирани на генно инженерство. Преди седмица британската компания Oxitecs, след няколко години преговори, успя да получи разрешение от Агенцията за защита на околната среда на САЩ и щата Флорида да пусне генетично модифицирани комари с жълта треска OX5034, за да контролира разпространението им и треската денга.

OX5034 прилича на нормален комар с жълта треска, но може да бъде само мъжки и има два допълнителни гена: ген, наречен тетрациклинен трансактиватор (tTAV), водещ до смъртта на женските в ларвов стадий; благодарение на друг ген, наречен DsRed2, когато е изложен на определено светлинно въздействие, комарите започват да флуоресцират, което позволява идентифицирането на трансгенните насекоми“, – обяснява изданието.

Стратегията, преследвана от това, която вече успешно се използва в Бразилия и Панама, е проста и се състои от радикален контрол на раждаемостта: милиони самци OX5034 се чифтосват със самки; от цялото потомство, съдържащо гена tTAV, оцеляват само мъжките, така че постепенно остават само те и популацията изчезва.

Но дори експертите по генно инженерство не са напълно убедени в този метод, пише изданието.

„Те се опасяват, че имунитет може да възникне и към генетична промяна. Има най-малко 31 174 коментара срещу използването на трансгенни комари, а само 56 я подкрепят.

Въпреки всичко и това в крайна сметка не би могло да предотврати факта, че догодина във Флорида вероятно ще бъдат пуснати поне 750 милиона OX5034″, пише Der Standard.

Източник: Der Standard

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Jeff Haden: Пандемията от коронавирус и жестоката истина за живота, която са готови да приемат само малцина

Jeff Haden: Пандемията от коронавирус и жестоката истина за живота, която са готови да приемат само малцина

Има неща, които не могат да бъдат контролирани, но има неща, на които определено можете да повлияете. Наблюдавах как протича манипулацията на екрана на монитора, докато хирургът вкарваше катетър през…

Къде се намира Бог?

Къде се намира Бог?

Ако дадена точка се движи по повърхността на окръжност с крайна скорост V, то вие винаги можете да определите положението на тази точка във всеки един момент от времето. Ако…

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post