Маските за лице увеличават риска от заразяване с COVID-19, показва ново британско изследване

Скорошно изследване, публикувано в списание Epidemiology and Infections, постави под съмнение ефективността на маските за лице за предотвратяване на предаването на вируса COVID-19.

За разлика от предишни изследвания, новото предполага, че хората, които носят маски често, може да са по-склонни да се заразят с вируса. Проучване на 3209 души в Норвегия установи, че тези, които използват маски по-често, са по-склонни да дадат положителен тест за COVID-19.

Проучването установи следните статистически данни относно носенето на маски и нивата на заразяване с COVID-19:

1. Сред хората, които „никога или почти никога“ не са носили маски, 8,6 процента са дали положителен тест.
2. Сред участниците, които „понякога“ са използвали маски, тази цифра е нараснала до 15 процента.
3. Сред тези, които „почти винаги или винаги“ са носили маски, процентът на положителните тестове е 15,1%.

След коригиране на фактори като ваксинационен статус, проучването установи, че хората, които често носят маски, имат 33 процента по-висока честота на зараза с COVID-19 от тези, които рядко носят маски. Този процент се е увеличил до 40 процента сред хората, които винаги са носили маски.

Шефът на здравеопазването на Обединеното кралство казва, че няма доказателства, че маските за лице някога са действали срещу Covid

„Те може дори да са имали обратен ефект върху разпространението на инфекцията чрез фалшиво чувство за сигурност.“

Няма убедителни доказателства, че маските някога са забавяли разпространението на Covid, казва и бившият заместник-главен медицински директор на Англия.

Професор Дейм Джени Харис (на снимката), която сега оглавява Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, казва, че доказателствата, че маските намаляват предаването, са „несигурни“, тъй като е трудно да се отдели ефектът им от други мерки срещу Covid.

Джени Харис отбелязва, че съветването на обществеността да носи маски по време на пандемията може да е дало на хората „фалшиво чувство за сигурност“, че биха могли да намалят риска от инфекция, като ги носят.

Джени Харис каза, че доказателствената база за използването на маски в обществото „беше и остава донякъде несигурна“.

Джени Харис също така каза, че през май 2020 г. е писала на секретаря на кабинета Саймън Кейс, изразявайки загриженост, че хората може да повярват, че могат да се „върнат към нормалното“ чрез носене на маски за лице, когато база от доказателства за това поне засега не съществува.

Бел. ред. : за скептиците показваме и авторитетни източници:

 

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/0525AD535D10FDCDF0C52603B50E7A1E/S0950268823001826a.pdf/association-between-face-mask-use-and-risk-of-sars-cov-2-infection-cross-sectional-study.pdf

https://www.dailymail.co.uk/health/article-12804565/No-proof-face-masks-worked-against-Covid-UKHSA-boss.html