пт. апр. 26th, 2024

„Синдромът на компютърната шия“: Смартфонът и компютърът предизвикват болести и стареене на лицето

 

Ако човек често седи на компютър или постоянно прелиства лентата в смартфона, то шийният отдел на гръбначния стълб се оказва подложен на голямо натоварване и възниква такъв синдром, като „компютърната шия“.

Изглежда така, сякаш човек се опитва да погледне по-отблизо към екрана и протяга шията си напред. Ако шията се намира постоянно в такова положение, това може да провокира развитието на сериозни и необратими последици за здравето.

Синдромът възниква при отслабване на шийните и гръбначните мускули, както и при пренапрежение на мускулите на раменете и гърдите. Страда и осанката – за сметка на устремеността на плещите и шията напред, гръбначният стълб се деформира и се появява прегърбване. Поради отслабва на мускулите, кожата на шията губи еластичност и се появява втора брадичка.

Първите признаци на синдрома на компютърната шия

Възможно е да се коригира ситуацията, ако се вземат мерки навреме. Следните симптоми показват развитието на синдрома на компютърната шия:

постоянна болка в областта на шията и горната част на гърба;
чести главоболия, особено в областта на тила;
нарушения в зрението;
дискомфорт при изправяне на гърба;
често се наблюдава повишено кръвно налягане.

Експертите алармират – броят на хората с този синдром расте всяка година. Само си представете на какво натоварване е подложен шията, когато накланяме главата си – ако теглото на главата е около 5 кг, тогава когато е наклонена с 30 градуса, натоварването на гръбначния стълб се увеличава до 18 кг, а ако наклоните главата на 60 градуса, тогава натоварването ще бъде около 27 кг (приблизително толкова тежи осемгодишно дете).

Последиците от „компютърната шия“

Повишеното натоварване на шийния отдел на гръбначния стълб може да доведе до сериозни здравословни проблеми:

образуването на херния между гръбначните дискове;
свиване на кръвоносните съдове и нервните окончания и оттам – повишено кръвно налягане
остра болка във врата и главоболие:
изтръпване на крайниците;
ограничаване на подвижността на раменната става.

Как да устроим работното си място

За да не се сблъскате с тези сериозни последици, трябва правилно да обзаведете работното си място:

Компютърният монитор трябва да бъде разположен на нивото на очите.
Когато гледате малки изображения, ги увеличете, а не се приближавайте към монитора (ъгълът на наклона на шията трябва да бъде минимален).
Следете за позата на гърба си, той трябва да бъде разположен под ъгъл от 100 до 135 градуса спрямо краката, това ще намали натоварването на гръбначния стълб.
Раменете трябва да се държат изправени и да не се напрягат, за целта трябва да инсталирате клавиатурата под удобен ъгъл и на оптимална височина.
Височината на стола трябва да бъде такава, че бедрата и коленете да са на една права линия.
Краката трябва да бъдат поставени близо един до друг, не поставяйте единия крак върху другия.

Профилактични мерки

За да предотвратите появата на синдрома на компютърната шия, трябва да правите редовно упражнения и да се стараете да не седите дълго време пред монитора или с телефона. Ако прекарвате по-голямата част от времето пред компютър, опитайте се да ставате и да се раздвижвате по-често.

В случая особено полезна може да бъде тази гимнастика:

Известната гимнастика за лечение на хипертония от д-р Шишонин +видеоИзвестната гимнастика за лечение на хипертония от д-р Шишонин +видео

Хипертонията е едно от най-честите заболявания. Смята се, че един на всеки четирима възрастни страда  от високо кръвно налягане. Колкото и да е странно, само 35% от тях са наясно… Цялата статия

Опитайте се да пазите очите си и периодично ги откъсвайте от монитора, защото умората на очите често ви кара да се навеждате по-близо до компютъра. Не забравяйте да следите стойката си, опитайте се да държите гърба си прав. Изпълнявайки тези упражнения, ще можете да избегнете неприятните последици от седящата работа.

econet

* Статиите тук са предназначени само за образователни и познавателни цели и не са заместител на професионални медицински съвети, диагноза или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар за всякакви въпроси, които могат да възникнат по отношение на здравословното ви състояние.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Вълшебната точка Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Вълшебната точка Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Има една мъдра източна поговорка, която гласи: „Направете сто крачки след хранене – и ще живеете сто години“. В древен Китай са правили аналогия между краката и корените на дърветата.…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post