чт. апр. 25th, 2024

Вулканите са основният фактор за увеличаването на CO2 в атмосферата

Човечеството няма как да излъчи същото количество емисии на парникови газове като естествените геоложки процеси. Така че е безсмислено да го обвиняваме за глобалното затопляне.

Нови изследвания допълнително потвърдиха тези открития.

Международен екип от учени, ръководен от екип от университета в Саутхемптън (Обединеното кралство), анализира изменението на климата, съчетано с процесите, протичащи на сушата и в океаните, за геологически значим период от 400 милиона години.

В такъв мащаб тясната взаимовръзка на различни системи, които формират облика на нашата планета, се вижда по -добре, тъй като ефектът от някои събития може да се прояви след дълго време според човешките стандарти. Изследователите казват:

Да, вулканите отделят огромни количества парникови газове (включително въглероден диоксид) в атмосферата и могат да променят драматично климата в краткосрочен план.

В същото време те покриват околностите си с колосални обеми от химически активни скали. Калциевите и магнезиевите съединения бързо се измиват от вулканичните скали и пътуват до речни и морски басейни.

Там те сравнително бързо, по геоложки стандарти, под въздействието на водата образуват нови минерали, които свързват въглеродния диоксид в твърда форма. Този ефект се проявява малко по -късно от първичните преки последици от изригванията и количеството на свързания CO2 е по -голямо от това, излъчвано от вулкани.

През последните 400 милиона години регулирането на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата чрез такива геоложки процеси е добре проследено, както е установено от новото проучване.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post