сб. апр. 27th, 2024

Хората са самообучаващи се програми

Илюзиите подхранват илюзии

Хората създават и поддържат илюзии. Сформираните илюзии създават нови илюзии. Това се случва на всички нива на нашата реалност.

За да обясня това, първо ще дам чужда (обща) мисъл, като най-пълно описваща това, за което искам да ви разкажа, и още веднъж доказвайки, че всичко, за което мислите, вече е измислено, създадено, разбрано от някого, постигнато – каквото и да е :)

„Човекът, освен физическата обвивка, е съвкупност от идеи за себе си и за света, проявени в мисленето и поведението. Не може да се каже, че човек сам развива тези представи – той е възпитаван от средата от раждането си. Като цяло хората не са склонни да поставят под съмнение своите възгледи, които съвпадат с общоприетите. Такова съответствие помогна да оцелеем в древния свят, пълен с опасности, т.к. допринесе за сплотеността и единодушието на групата. Оттук например израстват корените на ксенофобията и желанието да се идентифицираш с определена група (национална, полова, политическа, религиозна и т.н.).“

И сега отново моя (обща) мисъл :)

Например, когато левичар е научен да прави някои основни неща с дясната си ръка, той няма да престане да бъде левичар, а ще придобие илюзията, че трябва да пише, да яде и да си мие зъбите с дясната си ръка. Всичко, което не са го научили да прави с дясната си ръка, той ще прави с лявата. Това е истинската му същност.

Хората сами, без да осъзнават, карат себе си и другите да изглеждат като определен стандарт на хора, забравят за истинската си същност, лишават се от индивидуалност и индивидуална свобода.

Проблемът е, че това се проявява не само в преквалификацията на левичарите (благодаря мамо :)), което, разбира се, не е страшно, но и във всички аспекти на живота ни. Това са наложените ценности на живота. Това са наложените стандарти за красота. Това е натрапеният път на живота.

Хората поддържат илюзии в резултат на стремежа си към осъществяване на единството. Единството с групата се осъществява чрез конформизъм чрез приемане на правилата на групата. Идентифицираме се с пол, националност, религия, защото това са „основите на основите и така е необходимо“, дори не се замисляме. Когато сме идентифицирали себе си с определен пол, ние започваме да се идентифицираме с всички илюзии, които съпътстват този пол, които от своя страна пораждат нови илюзии.

Причислявайки се към определен пол (илюзия) като бонус получаваме илюзията, че само отношенията с противоположния пол са нормални. В резултат на това се ражда нова илюзия: разделението на гей/не-гей. От своя страна тази илюзия поражда нова – илюзията за необходимостта от конфликт. Има и банален пример: приятел разбра, че ходя на солариум, беше изненадан и каза, че мъжете (позоваване на пол) не ходят на солариум. Причисляването на себе си на пола оставя отпечатък върху всички области от нашия живот, включително води до конфликти, убийства и войни.

Ние сме самообучаващи се програми. Трябва да осъзнаем това.

Сексът също е част от програмата, програмирана от детството. От детството ни казват кой е момче и кой момиче. Научете как да се държите с момчета. Научете как да се държите с момичета. Отделно. Почувствайте тази разлика. Защо е така? За да има в бъдеще разни безсмислени „илюзии-добавки“, например под формата на едни и същи тренировки по съблазняване, които само предизвикват нови конфликти в обществото?

Спрете да се идентифицирате с пол, националност, религия, политика и много илюзии ще паднат.

Както бе споменато по-горе, съвкупността от представи за себе си и за света се проявява в мисленето и поведението. Човек, който се е реализирал като програма за самообучение, способен да промени себе си и своето светоусещане, става много по-ефективен от мнозинството.

И фактът, че четете този пост, е пряко доказателство за това.

Артур Франц

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post