Защо сме стадо овце или експериментът на Соломон Аш

Експериментът на известен учен  доказва, че мнението на тълпата може да повлияе на собствената ви гледна точка и да ви превърне в част от стадо овце

Често ли се поддавате на убеждаване от страна на други хора? Лесно ли е да се съгласите с чужда гледна точка, която противоречи на вашето? Истината винаги ли е на страната на мнозинството? Повечето хора ще отговорят отрицателно на такива директни въпроси. В крайна сметка те са пълноценни личности, които се дразнят от погрешно мнение. Те ценят своята гледна точка и са готови да се борят с главите си за собствената си правота.

Откъде тогава идва стадото овце, което, за да се скрие от дъжда, тъпче хората с краката си? Защо всички в класа тормозят грозните момичета и слабите момчета? Защо се редят на опашки за маркови стоки, ако в близкия магазин има подобни, и то по-евтини?

Такива въпроси водят до интересни дискусии. Оказва се, че много, дори и най-независимите личности, могат да бъдат заблудени. Понякога те дори не го осъзнават. Подобни твърдения не са неоснователни.

Експеримент на Соломон Аш

Още през 1951 г. психологът Соломон Аш се заема с въпроса за въздействието на тълпата върху индивида. Според всички традиции на психологията най-доброто потвърждение на една теория е научният експеримент. Соломон Аш набра екип от доброволци, на които експериментът е обяснен така, сякаш е рутинен очен тест. За целта на дъската са нарисувани две черни линии, едната от които била много по-къса от другата. На субектите бил зададен очевидният въпрос: „Коя от линиите е по-дълга?“ В експеримента участвали от 8 до 10 човека, които казвали отговорите на глас.

Смисълът на експеримента се състоял в това, че от десет души, девет били предварително инструктирани, те умишлено казвали грешен отговор. Изследвана е реакцията на десетия участник в теста, който не подозирал измамата.

32 процента от участниците в експеримента се съгласили с мнението на тълпата и също посочили грешен отговор. Припомняме, че съвсем ясно се виждало коя от линиите е по-дълга. Въпреки това, дори при такива обстоятелства, тълпата се ползвала с огромно доверие.

А сега да си представим в каква цифра ще се превърнат тези 32 процента, ако отговорът не е очевиден?!

Много политици, бизнесмени и производители играят върху силата на внушението и силата на страха от тълпата. Нека, преди да последваме тълпата, да си спомним този прост експеримент на Соломон Аш и да се замислим дълбоко за правилността на нашите действия.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!