пт. апр. 19th, 2024

Никога не купувайте нарязан хляб и ето защо!

Високият ритъм на живот принуждава хората да пестят време, когато е възможно, и по-специално да купуват удобно опаковани продукти.

Вижте защо е по-добре да вземем цял хляб или питка вместо нарязан на парчетa хляб.

Експертите отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали най-популярни в хлебарниците.

Нарязаният на филийки хляб вече се опаковат в найлонови торбички във фабриката. Това опростява тяхното съхранение и е удобно за купувачите. Такъв продукт обаче увеличава риска за здравето.

Нарязаният хляб се разваля много по-бързо, тъй като рязането увеличава повърхността, достъпна за мухъл. В допълнение, резените са покрити с консерванти на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Според експерти процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. Към продуктите се добавят бакпулвер, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина лекарите не съветват да сушите крекери от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

„Качеството на зърното се е влошило – преди имаше много повече хранителни вещества в него, то е било достатъчно за човешкия организъм. Сега има по-малко от тях, следователно брашното за печене е станало по-лошо “, обясняват диетолози, напомняйки, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият се пече от първокласно пшеничeно брашно – има много по-малко количество фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрожди, така че той е много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често при печене на такъв продукт се използва маргарин като добавка. Това е ценна съставка за вкусно печиво, но никак не е полезно за организма.

Черният хляб, според диетолозите, се прави главно от ръжено брашно, като понякога се добавя малко бяло. Процесът използва предимно култури от млечнокисели бактерии. Те придават на продукта характерен вкус.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post