пт. апр. 26th, 2024

Тайните на човешкото тяло – кой е неговият Създател

Нашето тяло е хиляди пъти по-сложно от всяка система, създадена досега от човека.

Трудно е да си представим колко мистерии крие в себе си и колко процеси протичат в него всяка секунда.

Първо, нека се погледнем в огледалото. Човешкото тяло е създадено пропорционално. Това е показано на рисунката на Леонардо да Винчи. Работата му е едно от най-ранните и точни изследвания върху антропометрията. Нека да разгледаме пропорциите и характеристиките на човешкото тяло.

Например дължината на стъпалото е равна на дължината на предмишницата. Разстоянието между дланите и разперените встрани ръце е равно на сумата от дължините на двата крака. Дължината на дланта е равна на дължината на лицето от брадичката до линията на косата.

В антропометрията такива данни се използват за определяне на формата и размера на човешкото тяло при изследване на костите.

Ако се погледнете в огледалото сутрин, то височината ви ще бъде по-голяма, отколкото вечерта. През деня гръбначният стълб издържа на тежки натоварвания, в резултат на което се компресират междупрешленните дискове. През нощта те се възстановяват, съединителните тъкани имат време да се изправят.

Човек за половин час произвежда енергия, която е достатъчна, за да заври 1,5 литра вода. Но най-важното е, че човешкото тяло е оборудвано с предпазители, които регулират преноса на топлина и предотвратяват прегряване. 80% от топлината на човешкото тяло се разсейва от главата.
Природата е велик инженер.

Учените твърдят, че в продължение на много хилядолетия тя е подобрявала структурата на костите. Те са станали по-леки и по-здрави.

Нашите кости, според определени показатели, са по-здрави от стомана. Костният материал е 2,5 пъти по-здрав от гранита и 30 пъти по-здрав от тухлата. Костите на скелета са в състояние да се справят с голям натиск. Например голямата бедрена кост може да издържи натоварване от 1,5 тона.

Най-важното е, че след фрактура костната тъкан може да се възстанови, за разлика от строителните материали. Хората започнаха да се учат от природата и се появи наука – биомимикрия.

В сравнение със стоманата, якостта на натиск на костта е подобна на якостта на опън на стоманата. Въпреки това, поради порестата си структура, костта е три пъти по-лека. Костите, въпреки твърдостта си, остават гъвкави, защото имат цитратна смазка – това е вграден амортисьор. Важна характеристика на костта е, че нейната структура се променя.

Костите се адаптират към начина на живот на човека, като стават по-силни или по-слаби в зависимост от диетата, начина на живот, възрастта и здравето.

Човешки косъм е в състояние да издържи тегло до 100 грама. Изчислено е, че една плътно сплетена плитка може да издържи тегло от 12 тона.

Казват, че музиката се усеща от сърцето Проучванията показват, че човешкото сърце усеща музиката. То е в състояние да реагира на различни мелодии, да променя ритъма си. Например музиката на Моцарт забавя сърдечния ритъм, докато рокът или диското, напротив, го ускоряват.

Човек има около 400 обонятелни рецептора.
Човешкото око може да различи около десет хиляди различни нюанса.

Очите са органи на зрението, но те само събират информация, след което се преобразува в електрически импулси и се изпраща до мозъка, който ги анализира и превръща в картина.

В устата ни има милиарди бактерии, повече отколкото има хора на планетата. Те живеят в хостели, групират се и създават общности. Например, някои бактерии живеят под езика, а други живеят върху лигавиците на небцето. Представете си, че целувате любимия човек по устните. За 10 секунди обменяте огромно количество бактерии.

Природата обаче е предвидила възможността за целувки, така че слюнката, която измива устната кухина, съдържа вещества, които имат антисептични и антибактериални свойства. Тя бързо се справя с повечето от вредните бактерии.

Само 1% от всички видове бактерии причиняват заболявания при хората. Когато ви покажат чудодейна паста за зъби, смейте се на рекламата.

Американският астроном и астрофизик Карл Сейгън заявява: „Космосът е вътре в нас, ние сме направени от звезден прах, ние сме начинът, по който Космосът опознава себе си.“

Учените смятат, че калцият в зъбите ни, желязото в кръвта – всичко това се е образувало заедно със Слънцето и Слънчевата система. А 99% от целия калций в тялото е в зъбите.

Още малко интересни факти.

Намръщените хора имат повече бръчки от веселите хора, тъй като човек използва 17 мускула, когато се усмихва, и 43, когато се мръщи. Един нормален човек се смее средно пет пъти на ден. Смейте се повече – ще имате по-малко бръчки. Но ако се смеете много, ще ви помислят за идиот.

50 000 клетки в тялото ви са умрели и са заменени с нови, откакто сте прочели това изречение.

Човешките устни са стотици пъти по-чувствителни от върховете на пръстите. Може би затова детето опитва всичко с устните си?

Нашите мозъци работят също толкова усилено по време на сън, колкото и през деня. През нощта има само кратки моменти на ниска мозъчна активност. Пълната липса на сън води до смърт.

Спецслужбите използват за мъчения безсъние. Преди това се смяташе, че това нанася най-големи щети на мозъка, но се оказа, че най-много страдат вътрешните органи. Докато спим, мозъкът възстановява работоспособността на тялото.

P.S. Най-голямата мистерия е как всичко изброено по-горе и повече може да се сформира в резултат на естествения подбор?

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post