Заблуди за соларните панели

Търсенето на покривни фотоволтаични системи продължава да нараства, като този процес е подтикнат от интереса към батериите за домашна употреба.

Въпреки това германската асоциация на потребителите Verbraucherzentrale NRW се стреми да разясни някои аспекти на фотоволтаичните инсталации, за да се избегнат нереалистични очаквания от потребителите.

Зьорен Деманд, анализатор по енергийния преход в потребителската асоциация, подчертава важността от разбиране на личните цели при използването на фотоволтаични системи и събирането на достатъчно информация. Това помага да се избегнат разочарования и да се използва слънчевата енергия ефективно.

Самодостатъчност? Едва ли

Първото нереалистично представление, което се опитват да развеят, е убеждението, че фотоволтаичните системи и батериите за съхранение могат да направят домовете енергийно самодостатъчни. В действителност, тези системи могат да покрият само част от годишното потребление на електроенергия, а степента на самодостатъчност може да варира от 25% до 90%, в зависимост от нивото на консумация и наличието на батерии. През зимата, количеството слънчева енергия, което може да бъде генерирано, обикновено не е достатъчно за нуждите на домакинствата, което води до закупуване на електроенергия от мрежата.

Солари+батерии

Друго нереалистично възприятие е, че фотоволтаичните системи са рентабилни единствено с батерии. Това не е вярно, както подчертава Деманд. Инсталирането на фотоволтаична система само по себе си може да бъде финансово изгодно, без да е необходимо съхранение. Решението за добавяне на батерии зависи от множество фактори, включително потребителския профил и разходите за електроенергия.

Тези разяснения са насочени към обезпокоени купувачи и целят да предоставят реалистична представа за възможностите и ограниченията на фотоволтаичните системи и батериите, което подпомага по-информирани решения и по-реалистични очаквания относно техните предимства.

Ориентация

Организацията Verbraucherzentrale NRW изразява съмнение по отношение на общоприетата идея, че покривите с южно изложение са винаги най-добрите за монтаж на фотоволтаични системи, в сравнение с покривите с изложение изток-запад. Тук не става дума само за максимизиране на генерираната слънчева енергия, а за генериране на електричество по време на най-големия дневен натоварване.

Годишният добив от фотоволтаична система на покрив с изложение изток-запад достига около 80% от този на покрив с южно изложение. Въпреки това, системите на покриви с ориентация изток-запад могат да разпределят генерираната енергия през целия ден, благодарение на наличието на слънце както сутрин, така и вечер.

Плъг-ин панели

Още едно неразбирателство, което Verbraucherzentrale NRW иска да разреши, е свързано със „плъг-ин“ соларни устройства. Това са малки модули, които могат да бъдат прикрепени към балкони или поставени в градини. Въпреки това, потребителите трябва да бъдат реалистични по отношение на това, какво могат да очакват. Тези устройства са предназначени предимно за основното потребление в домакинствата, като захранване на телефони, интернет рутери или радиочасовници.

Въпреки че те са подходящи за базовото натоварване, уреди като кафе-машини, които изискват внезапен значителен обем електроенергия, няма да могат да бъдат захранвани от „плъг-ин“ модулите. В такива случаи домакинствата ще се налага да се завърнат към електрозахранване от мрежата.

За още подобни статии посетете – Новини за фотоволтаици