Навиците, които разрушават нашите бъбреци

Знаете ли, че можете да водите напълно нормален живот дори с 20 процента бъбречна функция? Ето защо прогресивното отслабване и постепенното увреждане на нашите бъбреци често остава незабелязано дълго време. Понякога дори обичайните навици могат да причинят увреждане на бъбреците ни и когато проблемите най-накрая бъдат открити, може да е твърде късно.

Нашите бъбреци са невероятен орган. Те произвеждат хормони, филтрират кръвта, абсорбират минерали, произвеждат урина и поддържат здравословен киселинно-алкален баланс. Без бъбреци не може да има живот и китайците ги смятат за мястото, където е концентрирана най-важната жизнена енергия.

Бъбреците – център на жизнената енергия

Грижата за нашите бъбреци върви ръка за ръка с грижата за нашето здраве и благополучие. Ако искате бъбреците ни да са здрави и да ни служат добре в обозримо бъдеще, трябва да избягвате навиците, описани по-долу.

1. Навикът да се пият газирани напитки, подсладени със захар

Пиенето на две или повече газирани напитки на ден (както диетични, така и редовни) може да бъде свързано с повишен риск от бъбречно заболяване, според проучване, включващо изследователи от университета в Осака в Япония. Дванадесет хиляди служители са участвали в проучването и тези субекти, които са пили повече сода, са по-склонни да имат протеин в урината си. Белтък в урината (протеинурия) е ранен признак за увреждане на бъбреците, но ако се открие навреме, болестта все още може да бъде излекувана.

2. Тютюнопушене

Установено е, че пушенето е свързано с атеросклероза. Стесняването и втвърдяването на кръвоносните съдове засяга кръвоснабдяването на всички жизненоважни органи, включително бъбреците. Според проучване, публикувано в английското списание Clinical Pharmacology and Therapeutics, две цигари на ден са достатъчни, за да удвоят броя на ендотелните клетки в кръвта ни. Това е признак на артериално увреждане. Клиничният журнал на Американското дружество по нефрология говори за различни проучвания, проведени от 2003 г. насам, които откриват връзка между тютюнопушенето и влошаването на бъбречната функция.

3. Липса на витамин B6

Здравословното хранене е важно за добрата бъбречна функция. Според изследване, проведено в Медицинския център на университета в Мериленд, липсата на витамин В6 увеличава риска от камъни в бъбреците. За оптимална бъбречна функция трябва да приемате поне 1,3 милиграма витамин B6 дневно. Най-богатите източници на витамин В6 са рибата, грахът, телешкият черен дроб, картофите и нишестените зеленчуци, както и плодовете, с изключение на цитрусовите.

4. Липса на упражнения

Упражнението е друг начин да защитите бъбреците си. Голямо проучване, публикувано в Journal of the American Society of Nephrology, установи, че жените в постменопауза, които спортуват, са с 31% по-малко склонни да развият камъни в бъбреците. Най-общо казано, поддържането на здравословно тегло ще намали шансовете за развитие на камъни в бъбреците.

5. Магнезиев дефицит

Ако не получавате достатъчно магнезий, тялото ви не може да абсорбира и метаболизира правилно калция, което може да доведе до претоварване с калций и камъни в бъбреците. За да предотвратите този процес, яжте зелени зеленчуци, боб, семена и ядки. Здравословното авокадо също е добър източник на магнезий.

6. Чести нарушения на съня

Всички обичаме добрия нощен сън. Нашите бъбреци също го обичат. Според американския информационен портал Science Daily хроничното нарушение на съня може да причини бъбречно заболяване. Според кардиолога и професор по медицина и психология в университета в Торонто, д-р Майкъл Саул, бъбречната тъкан се обновява през нощта, така че лишаването от сън може да причини директно увреждане на този орган.

7. Не пиете достатъчно вода

За да могат нашите бъбреци да изпълняват своите функции, те се нуждаят от достатъчно количество вода. Ако не пием достатъчно, токсините могат да започнат да се натрупват в кръвта, защото няма достатъчно течност, която да ги изхвърли от бъбреците. Националната бъбречна фондация на САЩ препоръчва да се пият най-малко дванадесет чаши вода на ден. Лесен начин да проверите дали пиете достатъчно е да погледнете цвета на урината си.

8. Забавено изпразване на пикочния мехур

Когато природата зове, трябва да слушате. Задържането на урина в пикочния мехур е лоша идея. Ако това се случва редовно, съществува риск от повишено налягане на урината в бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност или инконтиненция.

9. Прекомерна консумация на натрий

Солта е важна за организма, но употребата й трябва да бъде ограничена. Прекомерният прием на сол може да повиши кръвното налягане и да окаже прекалено голям натиск върху бъбреците. Не трябва да ядете повече от 5,8 грама сол на ден, така че не трябва да се злоупотребява.

10. Твърде много кофеин

Често консумираме много повече кофеин, отколкото предполагаме. Кофеинът се съдържа в много безалкохолни и газирани напитки, така че преди да се усетим, кръвното ни налягане ще скочи рязко и бъбреците ни ще започнат да се оплакват.

11. Злоупотреба с болкоуспокояващи

Твърде често приемаме лекарства твърде бързо, в излишък и по грешен начин. Когато се появи болка, е много лесно просто да глътнете хапче. Но може да искате да помислите два пъти. Всички фармацевтични лекарства предизвикват странични ефекти и много от тях засягат бъбреците. Но в същото време има лекарства, които трябва да се приемат. Повече подробности в следващия параграф.

12. Пренебрегване на необходимостта от лечение

Високото кръвно налягане и диабет тип 2 са две много често срещани състояния, които често са причинени от начина на живот или неправилното хранене. Ако вече страдате от някое от тези две заболявания, пазете се от увреждането, което те могат да причинят на нашите бъбреци и предпазете ценните си органи, като приемате само предписани лекарства.

13. Твърде много протеини

Според Харвардския университет твърде много протеини в диетата ни са вредни за бъбреците. Страничен продукт от храносмилането на протеини, амонякът, е токсин, който нашите претоварени бъбреци трябва да неутрализират. Колкото повече протеин има, толкова по-голям е стресът върху бъбреците, което с течение на времето може да доведе до влошаване на бъбречната функция.

14. Късно лечение на   инфекции

Всички понякога съгрешаваме, като пренебрегваме обикновената настинка и грип и водим тялото си до изтощение. Но това може да причини увреждане на бъбреците. Изследванията показват, че хората, които отказват почивка и подходящо лечение, често са податливи на бъбречно заболяване.

15. Прекомерна консумация на алкохол

Токсините, съдържащи се в алкохола, увреждат не само черния дроб, но и бъбреците. Според организацията с нестопанска цел Kidney Health Australia и American Kidney Foundation един от начините да избегнете бъбречно заболяване е да пиете алкохол в умерени количества.

Последвайте ни в Телеграм