Зловещо: Създадени са микроботи, контролиращи живите клетки!


Advanced Healthcare Materials: създадени са микророботи, които се движат между клетките

Учени от Техническия университет в Мюнхен създадоха първите в света микророботи, които могат да се движат между клетките и да контролират дейността им.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Advanced Healthcare Materials.

Микроботите TACSI (Thermally Activated Cell-Signal Imaging) имат кръгла форма, дебелина на половин човешки косъм, равна на 30 микрометра. Те съдържат златни нанопръчки, флуоресцентно багрило и са заобиколени от полимерен материал, получен от водорасли. Очаква се, че такива ботове, управлявани от лазер, ще могат да се движат в групи от клетки, стимулирайки ги чрез температурни промени.

Производството на микроботове се основава на „микрофлуидни чипове“. Биоматериалът се въвежда през канал от лявата страна на чипа, след което се добавя масло със специфични компоненти отгоре и отдолу през 15-60 микрометрови канали. Готовите роботи се появяват вдясно.

В случая с микробота TACSI се добавят компоненти като флуоресцентното багрило родамин B, което губи интензивността на цвета си с повишаване на температурата, и златни нанопръчки с размери 25-90 нанометра, които бързо се нагряват до 60 градуса по Целзий, когато са бомбардирани с лазерна светлина. Благодарение на конвекцията роботите могат да се движат с максимална скорост от 65 микрометра в секунда.

По време на експериментите микроботите TACSI бяха насочени към бъбречните клетки с помощта на инфрачервено лазерно нагряване. Оказа се, че йонните канали на клетките се отварят при определени температури, например, за да позволят на калция да навлезе в клетките. Топлинната стимулация може да се използва за лечение на рани или за борба с раковите клетки, които загиват от високи температури.

Последвайте ни в Телеграм