сб. апр. 20th, 2024

Сляп от 20 години поляк прогледна, след като го блъсна кола

Жител на Полша бил сляп 20 години, но по чудо прогледнал, след като бил ударен от кола, когато се опитвал да пресече улицата.

Преди повече от 20 години Януш Горай (Janusz Goraj) от град Горцов Виелкополски започнал да губи зрението си. Първо на лявото око, а след това и на дясното, поради страничен ефект от тежка лекарствена алергия.

Поради увредената ретина, с лявото око Януш изобщо не виждал, а с дясното   можел да различава  само тъмнина  от светлина. Това било голям удар за човека, но малко по малко се оправил и свикнал да живее сляп.

Но през 2018 г. Януш пресичал улицата на пешеходна пътека и бил блъснат от невнимателен шофьор. Мъжът ударил силно главата си от капака на колата, а след това паднал върху тротоара и отново силно ударил главата си. Той също така наранил тазобедрената си става и се наложило да му бъде направена тежка операция.

След операцията Януш лежал в болницата и се възстановявал, когато една сутрин се събудил и изведнъж разбрал, че може да различава предметите около себе си. Сега те не били просто размазани, белезникави петна, а всичко изглеждало много ясно. Честно казано, сега Януш започнал да вижда дори по-добре, отколкото преди да загуби зрението си.

Потресеният мъж веднага информирал лекарите за това и засега никой не може  да каже как се е случило това.

„Зрението му наистина се подобри драстично за две седмици. Не знаем каква точно може да е причината, но вероятно са подействали лекарствата, които е приемал по това време“, казва Агнешка Вишневска, представител на болницата.

Странният случай на Януш стана известен на широката общественост и се разпространи сред полските медии. Но дори две години след случилото се, лекарите не могат да намерят причината за това „чудо“. Самият Януш смята, че именно силните удари по главата по време на инцидента са причината.

Горай обаче отказал да участва в медицински изследвания, които биха могли да помогнат на лекарите да определят причината за неговото чудодейно излекуване. Той мечтаел бързо да забрави за всичко и да започне да води нормален живот. Скоро след като се възстановил от операцията, той си намерил работа като охранител в същата болница, където се лекувал.

Снимка: Janusz Goraj who claims he now sees after being completely blind for 20 years (Image: CEN)

https://www.mirror.co.uk/news/world-news/man-blind-20-years-regains-21405762

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post