пт. апр. 26th, 2024

Английски учени: Киселото зеле лекува редица чревни заболявания, включително и болестта на Крон!

В английското издание PLOS Genetics бяха публикувани научни материали, които показват, че киселото зеле има изразен противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица.

Според изследователите този ферментирал продукт, подобно на редица други продукти от тази група, може да предотврати развитието на СРК (синдром на раздразненото черво), НЯК (неспецифичен язвен колит) и дори болестта на Крон.

Както са установили английските специалисти, всичко опира да уникален рецептор на лигавицата на дебелото черво, който е в състояние да активизира имунитета. Клаудия Стаубер, авторът на научната работа, отбелязва: „Млечната киселина, съдържаща се в киселото зеле, повишава чувствителността на рецепторите HCA3, намиращи се на лигавицата на дебелото черво.

Именно микроелементите, съдържащи се в киселото зеле, активизират тяхната функция, в резултат на което имунната система започва да произвежда антимикробни клетки. Също така не бива да се забравя, че киселото зеле е източник и на комплекс от витамини: С, В, А, както и калий, магнезий, натрий и други микроелементи. “

Повечето живи същества имат само два рецептора: HCA1 и HCA2. Третият рецептор на HCA3, открит в човешките черва, се намира в незначителни количества в имунните клетки на човека, в белите дробове и кожните клетки. Поредица от експерименти също така са определили и взаимодействието на HCA3 с метаболита D-PLA, който има силно антимикробно свойство.

Оказвайки влияние на имунната система, ферментите на киселото зеле обезпечават със защитна бариера червата срещу патогенни микроорганизми, като по този начин ограничават производството на молекули, които причиняват възпаления.

Учените силно препоръчват включването на кисело зеле в хранителния режим за да се намали рискът от възпалителни процеси в червата.

 

Симптомите, които са сериозни признаци за наличието на опасни чревни паразити!Симптомите, които са сериозни признаци за наличието на опасни чревни паразити!

Тези симптоми могат да са признаци за наличието   и други здравословни проблеми, но ако забележите повече от два симптома, е добре да посетите специалист. Наличието на чревни паразити е…Цялата статия

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post