чт. апр. 25th, 2024

Der Spiegel: Как богатите се справят с кризата?

Частни самолети, яхти, собствени отделения в болниците: наблюдавайки разпространението на коронавирусната епидемия, някои заможни хора се възползват от средства, които са просто немислими за по-голямата част от населението на Земята.

Вече над 120 хиляди души по света (към 11 март) са се заразили с новия коронавирус; повече от 4,2 хиляди пациенти са починали от последиците от инфекцията. Това са най-новите данни от Центъра за изучаване на коронавируса (Coronavirus Resource Center) към Университета Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ. Според Световната здравна организация (СЗО) причинителят е регистриран в повече от 100 страни.

Разпространявайки се по цялата планета, вирусът не вижда различия между представителите на различни социални слоеве. Въпреки това не може да се каже, че пред епидемията всички са равни. Някои богати хора в кризисни ситуации се възползват от такива средства, които за мнозинството са просто немислими.

Частни самолети като средство за евакуация

Не са много местата в света, където концентрацията на хора в малко пространство е по-висока, отколкото на летищата. В самолетите пътниците обикновено седят близо един до друг. Но има възможност да се избегне струпването: да се лети с частни самолети. А някои хора през последните седмици явно използват тази възможност особено често.

Както заяви Ричард Люис от Insignia Group в интервю за Bloomberg, броят на подобни търсения е нараснал значително. На първо място, това се отнася до полетите на дълги разстояния. Компанията организира пътувания за богати клиенти. Според Люис причината е очевидна: „Те не искат да споделят салона на самолета с други хора“.

Всичко обаче има си цена. Полет от Ню Йорк до Лондон и обратно на борда на самолет Gulfstream IV с 12 пътнически места ще струва около 140 хиляди долара. При пълно натоварване цената ще е 11 700 долара на човек.

Други частни компании за наем на джетове също отчитат повишено търсене на техните услуги. Както Bloomberg, така и британският вестник Guardian наскоро съобщиха за „евакуационни полети“ от региони, които са най-засегнати от коронавируса. Големите компании и заможните семейства наемат частни самолети за тези цели.

– Едно семейство от Хонконг, спасяващо се от вируса, замина за Бали.

– Едно холивудско филмово студио поръча самолет за 50 пътници за полет от Токио до Лос Анджелис.

Първоначално най-голям брой искания за евакуация идваха от страни от Югоизточна Азия, пише Guardian, като се позовава на Адам Тиндел, ръководител на Private Fly, компания за наемане на бизнес джетове. „Но все повече клиенти наемат самолети за полети в различни посоки по света, за да избегнат контакти с тълпите на летищата и на борда“, добави той.

В същото време тези хора се стремят да избягват големи тълпи от хора не само по пътя, но и на местоназначението си. Търсенето на яхти и уединени частни домове расте.

Въпреки нарастващото търсене, частните компании за наем на джетове се притесняват от разпространението на вируса. В края на краищата акцентът не е върху непосредствените ползи, а върху дългосрочната печалба, казва Тайндал, ръководителят на Private Fly. Това, казва той, не е последното нещо, върху което вируса оказва влиянието си в  световната икономика.

Собствено отделение в болницата

По отношение на медицинските грижи има и VIP категория. Така например, компанията Sollis Health от Ню Йорк предлага на своите клиенти специално медицинско обслужване. Според New York Times участието в тази програма е около 8 хиляди долара годишно за семейство. За това на клиентите се обещава достъп до приемния отдел на VIP категория болници в трите най-престижни части на столичния район.

По-специално пациентите имат следните привилегии:

– денонощен достъп до лекари;

– незабавен достъп до специалисти.

Откакто САЩ бе завладян от ужаса пред коронавируса, търсенето на медицински грижи за елита е нараснало значително, твърди вестникът, позовавайки се на Ben Stein, ръководител на медицинското отделение на Sollis Health. Според него участниците в програмата, от страх от епидемията, са натрупали лекарства за грип и респираторни заболявания. Освен това хората, според Ben Stein, се страхуват от недостиг на медицински маски.

Тези страхове стимулират търсенето на дизайнерски маски. Актрисата Гуинет Полтроу в края на февруари публикува в Instagram снимка, на която тя, в черна маска от Airinium, отива на Парижката седмица на модата.

В резултат на това всички маски на тази компания вече са разпродадени, а нови  няма да се появят преди април – и това въпреки факта, че цените им варират от 69 до 99 долара за брой, а експертите призовават хората да спрат да купуват маски.

„Сериозно, хора, спрете да купувате маски“, писа в туитър наскоро главният санитарен инспектор на САЩ Jerome Adams. Той подчерта, че маската като цяло не може да се спаси от коронавирусна инфекция. Маските са нужни на лекарите и медицинските сестри.

Съответно реакцията към поста на Полтроу бе главно критична. „Никаква полза, никаква отговорност и никаква информация“, коментира един от потребителите в Интернет.

по материали на spiegel.de – Alexander Sarovic

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Le Figaro: За да се спре  коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия  четири пъти

Le Figaro: За да се спре коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия четири пъти

„Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса непременно се забавя“, пише Le Figaro. „(…) На етапа, на който е Франция сега, епидемията става много…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post