Тайната на активното дълголетие: Виброгимнастика

Упражнението e не само за големите вени на краката, но и за капилярите, където се образуват основно запушванията. Всичко, което трябва да направите, е да почукате с петите си по пода.

И така, в изправено положение повдигнете петите си от пода на 2-3 см и рязко ги спуснете. По този начин задвижвате кръвта нагоре през вените и не я оставяте да застоява. Ако правите това упражнение многократно (30 резки спускания 5 пъти на ден), няма да се налага да се оплаквате от заболявания на краката. (виж илюстрацията)

Дори тренирани, физически силни хора, занимаващи се с интензивен умствен труд, след няколко часа работа започват да усещат тежест в главата. Мозъкът се уморява.

Това е просто упражнение, което може да се изпълнява дори от хора, на които е забранено бягане и бързо ходене.

Ако се повдигнете на пръсти, така че петите ви да се отделят от пода само с един сантиметър (вижте фигурата) и внезапно се отпуснете на пода, ще получите удар или сътресение. В този случай ще се случи същото, както при бягане и ходене: благодарение на клапите във вените кръвта ще получи допълнителен импулс да се движи нагоре.

Такива сътресения на тялото трябва да се правят бавно, не повече от веднъж в секунда. След тридесет упражнения (сътресения) трябва да направите почивка от 5-10 секунди.

Никога не се опитвайте да повдигнете петите си на повече от сантиметър над пода. Това няма да направи упражнението по-ефективно, а само ще причини ненужна умора на краката.

Твърде честото разтърсване също е безполезно. Достатъчна част от кръвта няма да има време да се натрупа в интервалните пространства на вените и нейната вълна няма да надвие следващия „етаж“ на вената. Венозната кръв се втурва към сърцето. Ако е напълнен само до половината, няма как да извадите тапата. Хидродинамичният удар ще бъде твърде слаб.

За всяко упражнение не трябва да правите повече от шестдесет разтърсвания. Изпълнявайте ги грубо, но не толкова грубо, че да резонират болезнено в главата ви. Разклащането трябва да бъде същото, както е предвидено от природата при бягане. Следователно вибрационната гимнастика не представлява никаква опасност за гръбначния стълб и неговите дискове.

През деня е добре да повторите упражнението 3-5 пъти за една минута. Смята се, че вибрационната гимнастика е полезна за хора със стояща и заседнала работа.

Тежестта в главата, получена от прилив на кръв в резултат на продължителна и интензивна умствена работа, изчезва след вибрационни упражнения. Това се обяснява с факта, че инерционните сили енергично задвижват венозната кръв от главата към сърцето.

Такива упражнения са особено ефективни за облекчаване на умората по време на дълги преходи пеша. Виброгимнастиката може безопасно да се класифицира като терапевтичен вид физическо възпитание. По-горе беше обяснено как и защо се премахват токсините по време на вибрационна гимнастика. Ако постоянно изпълнявате тези упражнения, тогава венозните клапи престават да бъдат „тихи тапи“.

Разтърсването на тялото, стимулира по-енергичното пулсиране на кръвта във вените, елиминира натрупването на отпадъци и кръвни съсиреци в близост до венозните клапи. Следователно, разтърсването на тялото е ефективна помощ при профилактиката и лечението на редица заболявания на вътрешните органи, средство за предотвратяване на тромбофлебит и дори инфаркт (микротромбофлебит на вените на сърдечния мускул).

Завършвайки историята за вибрационната гимнастика и нейния ефект върху човешкото тяло, имайте предвид и това:

първо, когато правите вибрационна гимнастика, стиснете челюстта си здраво; второ, опитайте се да не правите упражнения в средата на стаята. По-добре е да ги изпълнявате на прага, където подът е по-твърд, за да не предизвиквате оплаквания от съседите, живеещи под вас.