Производители на храни скочиха против демонизирането на бързите храни и газировките

Бързите храни, чипсът, газировките и шоколадът са ултра преработени храни, чиито ефекти върху организмите на потребителите започнаха да се изследват в Съединените щати.

Производителите отбелязват, че промяната на правилата за обработка крие големи рискове за индустрията.

Борбата срещу ултрапреработените храни набира скорост в САЩ и други страни по света, като производителите изтъкват неоснователното демонизиране на термина, пише The Wall Street Journal (WSJ).

Свръхобработените храни са храни, произведени в индустриални условия (във фабрики или заведения за бързо хранене) от рафинирани съставки, които са възможно най-чисти от примеси с добавяне на емулгатори, сгъстители и изкуствени аромати. Често такива продукти имат по-дълъг срок на годност. Смята се, че те са вредни, като например увеличават риска от преждевременна смърт.

Ултра преработените храни включват:

сладки газирани напитки;
зърнени закуски;
чипс и крекери;
сладолед и шоколад;
бързи храни: хапки, хот-дог и пържени картофи.

Правителството на САЩ проучва как подобни продукти влияят на организмите на потребителите, включително предстоящото публикуване на Диетични насоки за американците, които се актуализират на всеки пет години.

Промяната им към ултрапреработени храни може да засегне производството на повечето пакетирани храни, което поражда опасения сред хранителните компании.

Намаляването на обработката може да доведе до повече хранителни отпадъци, по-високи цени и проблеми за потребителите, които ще се затруднят да съхраняват повече пресни храни, се казва в историята.

Представители на индустрията разкритикуваха термина „ултрапреработени храни“. Според Дейвид Чавърн, изпълнителен директор на Асоциацията на потребителските марки, която представлява големите производители на храни в САЩ, няма научно обосновано определение на термина и то несправедливо демонизира всички пакетирани храни и обезкуражава потребителите.

„Когато става дума за ултра-преработени храни, това не са един или два продукта или някаква линия Mac и сирене. Това е 90% от портфолиото“, каза Ник Фередей, изпълнителен директор на храните и потребителските тенденции в земеделския кредитор Rabobank.

WSJ отбелязва, че страните, които вече са предприели някакви действия срещу ултрапреработените храни, включват Канада, Франция, Мексико, Перу, Бразилия, Колумбия и Израел.