пн. апр. 29th, 2024

Ето защо не бива да се яде пилешко всеки ден

Пилешки гърди, варено пиле, пилешки бутчета – може би това са най-популярните ястия сред отслабващите, особено сред момичетата.

Наистина, пилешкото месо е по-малко мазно от говеждото или особено свинското месо и също така има редица полезни свойства.

По-специално, пилешкото месо съдържа витамин С, витамини от група В, селен, калий, калций, фосфор, желязо, цинк и магнезий. Известно е обаче, че всеки продукт в различна дозировка може да бъде както полезен за организма, така и особено опасен. Пилешкото не е изключение.

Американската сърдечна асоциация през февруари 2018 г. препоръча да не се яде пилешко повече от няколко пъти седмично. Най-добре е да намалите приема на пилешко до два пъти повече. Факт е, че пилешкото месо има високи нива на холестерол. За сравнение: 100 грама пилешко месо съдържат приблизително 60 mg холестерол. Малко по-малко от парче телешко или говеждо със същото тегло.

Ако имате предразположение към такава опасна патология като атеросклероза, вие сте изложени на риск и определено не трябва да ядете пилешко всеки ден. В края на краищата, атеросклерозата е свързана именно с отлагането на излишък от холестерол върху вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

В допълнение към хроничните заболявания, прекалената любов към пилешкото месо може да доведе до други тъжни последици.

Пилешките бутчета, пържени в тиган с много олио, са източник на опасни трансмазнини. Американската администрация по храните и лекарствата най-накрая обяви трансмазнините за вредни за човешкото тяло през 2015 г.

Факт е, че те влияят негативно на умствената дейност, намаляват активността и могат също да провокират коронарна болест на сърцето.

В същото време в умерени количества пилешкото месо е не само полезно, но и необходимо за нашия организъм. Неслучайно лекарите препоръчват по време на настинка да се консумира пилешки бульон.

Полезните вещества и витамини, съдържащи се в пилешкото месо, ни помагат да поддържаме добра форма и да контролираме наддаването на тегло.

Въпреки това, яденето на пилешко всеки ден не се препоръчва: защо имате нужда от ненужни здравословни проблеми? Най-добре е да редувате пилешките ястия с растителни източници на протеини, като боб и тофу, както и риба.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post