сб. апр. 27th, 2024

В Япония бе отгледано прасе, чиито органи могат да бъдат трансплантирани на хора

През 2024 г. експертите планират да трансплантират органи от това прасе в тялото на маймуна.

В Япония за първи път успешно е отгледано генетично модифицирано прасе, чиито органи в крайна сметка могат да бъдат трансплантирани на хора без отхвърляне.

Това съобщи PorMedTec, компания, работеща под егидата на университета Мейджи.

Първоначално подходящата технология за отглеждане на генетично модифицирани прасета с цел ксенотрансплантация (трансплантация на животински органи в човешкото тяло) е разработена в САЩ от местна биотехнологична компания. Японски експерти успяха да клонират успешно прасенце, използвайки клетки, внесени от Съединените щати. Подчертава се, че това е първият път, когато в Япония се ражда генетично модифицирано прасе, чиито органи се планира в бъдеще да бъдат трансплантирани на хора.

„Радваме се, че прасенцето е родено безопасно, но това е само началото. Очакваме с нетърпение напредък в дискусията относно клиничната употреба на [ксенотрансплантация] в Япония. Ще продължим нашите изследвания, като се фокусираме основно върху безопасността, докато на в същото време продължаваме да обсъждаме въпроси, свързани с етиката “, – цитира телевизионният канал NHK Хироши Нагашима, професор в университета Мейджи и директор на PorMedTec.

Още през 2024 г. японските експерти очакват да започнат трансплантация на органи от генетично модифицирано прасе в тялото на маймуна – междинна стъпка между трансплантацията в човешко  тяло.

В САЩ през есента на 2023 г. беше извършена втората в света операция за трансплантация на сърце на генетично модифицирано прасе в тялото на човек с краен стадий на сърдечна недостатъчност. Операцията му позволи да живее още шест седмици, но 58-годишният мъж все пак почина. Специалистите от университета в Мериленд, извършили операцията, признаха, че трансплантираното сърце в крайна сметка е започнало да се отхвърля.

Така наречената ксенотрансплантация отдавна е възпрепятствана от факта, че имунната система отхвърля чужда тъкан. Биолозите се доближиха до решаването на този проблем едва в началото на миналото десетилетие благодарение на генното инженерство. В същото време съответните изследвания са придружени от множество спорове, предимно етични.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post