ср. май 1st, 2024

Свинското месо ще расте на полето от генетично модифицирана соя

Стартъп измисли как да отглежда трансгенна соя, която ще замени свинското месо

Стартъпът Moolec разработи уникална и патентована платформа за експресия на протеини с висока стойност в семената на икономически важни култури като соята.

Британският стартъп Moolec измисли как да направи изкуственото месо по-евтино. Според компанията те могат да „отглеждат свинско от соя“.

Въпреки че подробностите за технологията за молекулярно отглеждане на Moolec са търговска тайна, служители на компанията казват, че са добавили гени на прасета към общия геном на соята. В резултат на това една четвърт от протеините в зърната „Piggy Sooy“ на тези растения са свински протеини – 26,6%, за да бъдем точни. Соевото месо дори има розов цвят, подобен на свинско.

Фермерите ще отглеждат „свинска соя“, използвайки конвенционални методи на отглеждане. Те планират да събират и обработват такива зърна, отново по конвенционални методи. Стартъпът  работи и върху грах, който ще произвежда говежди протеини. Проектът все още е в процес на разработка.

Както при лабораторно отглежданото свинско месо, надеждата е, че търговският успех на Piggy Sooy в крайна сметка ще надделее над развъждането и клането на прасета и етичните и екологични проблеми, които идват с това.

Moolec сега има операции по молекулярно земеделие в САЩ, Европа и Южна Америка.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post