България може- дебют на нов български електромобил

Той е различен от представения през 2009 г  електромобил XCAR City BG.  Той не прилича и на показания тази година лекотоварен – “Пони”.      Електромобилът, който  дебютира  на Пловдивския панаир, е проектиран във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” – София.

Ако очаквате да видите возило с футуристичен дизайн – ще останете разочаровани, защото не това е целта. Идеята е различна и подчинена на няколко аргумента – изчерпващ се ресурс на конвенционалните изкопаеми горива;  негативни последици от емисиите, отделяни при изгарянето им; специфика на българския автомобилен пазар; възможност за запазване комфорта на съществуващото и игнориране на негативите – емисии, шум, ниско КПД; постигане на бързина, мобилност, адаптивност и мултифункцио-налност.

Конверсия (сonversion англ.) в техническия смисъл – трансформиране, преработка  на съществуващ ДВГ автомобил в електромобил – това е един от фундаментите, около които се гради концепцията на екипа, ръководен от доц. д-р инж. Иван Миленов, декан на  факултет “Комуникации и електрообзавеж-дане на транспорта” към ВТУ.

Всичко започва преди шест години с една авангардна, навярно, за онези времена задача, поставена пред докторант на доц . Миланов – променливо-токово асинхронно задвижване на електромобил. Следват спечелен проект и символично финансиране от държавата за изследване и тестове.  Автомобилът, избран от екипа за преустройство, е марка Renault модел Kangoo. Но би могъл да бъде и всеки друг от подобен тип. Закупен е от автокъща second hand. Това позволяват отпуснатите средства.

Всичко последващо е благодарение на помощ от приятели, лични средства и най-вече ентусиазъм. Предполагам няма съмняващи се в това, знаейки размера на бюджета, предвиден за научни изследвания, а и поглеждайки в кабинета на доц. Миленов във ВТУ, в който цари артистична творческа атмосфера, далеч от стерилния студ на луксозните офиси.

Двигателят на закупеното Renault е изваден и предоставен на специалисти по “автомобилна техника” във ВТУ за изработка на лабораторен изпитателен стенд. Купето е преоборудвано. На покрива е монтиран фотоволтаичен панел, американски, поликристален, подарък от фирмата вносител – 3К, с мощност  около 200 W .

Акумулаторните батерии са оловни и тежат 330 кг, предоставени за временно ползване. Конфигуриран по този начин, електромобилът на ВТУ развива скорост до 90 км/ч и пробег с един цикъл на зареждане около 110 км. Фотоволтаичният панел осигурява допълнителен пробег 10 – 30 км. Коефициентът на полезно действие на двигателя е 0.93. Сравнен с този на парния двигател – 0.25, на ДВГ – 0.35, на оптимизираните двигатели на колите, участващи във Формула 1 – 0.39, асинхронния двигател се доближава до съвършения.

Замяната на оловните батерии с литиево-йонни с тегло от 80 кг би намалила “свръх” товара и би облекчила работата на двигателя – ще се снижи разхода на енергия, което ще увеличи пробега до 160 км и скоростта до 130 км.

Пътуването с електромобила е приятно и малко … странно. За мен поне. Липсват вибрациите на ДВГ, но най-вече отсъства шумът.

Идеята на екипа, присъединил и  шестима студенти от  ВТУ е по-глобална от създаването на пореден търкалящ се прототип.  Електромобилът е действаща подвижна лаборатория, която в реално време прави замервания и натрупва данни за параметрите на работа  – ускорение, разход на енергия, капацитет на батериите и т.н. Целта, може би вече не толкова далечна, е изработване на интерактивен мултифункционален компютърен модел за проектиране на електромобили според потребностите или защо не, дори според “капризите” на пазара – спортен, товарен, дамски, семеен. Получавайки изискванията, компютърният модел ще препоръчва двигателя, батериите, управлението, добавянето на екстри като суперкондензатори например, изградени на база нанотехнологии, даващи експлозивно ускорение.

На 16 септември електромобила на ВТУ премина успешно технически изпитания в акредитирания сертификационен център “Технотест”.

Какво се случва когато мечтите стават реалност?!! Когато ентусиазмът, усилията, енергията, страстта, любовта, знанията, фокусирани години в една цел, се материализират в краен продукт?!!

Тогава възторгът от сътвореното заличава миговете на съмнения, колебания, гняв и отчаяние. Тогава надеждата се превръща в увереност, а крилата на оптимизма издигат духа в света на новите предизвикателства.

Шимон Перес, който неотдавна бе в България, ни посъветва да не търсим парите в банките, защото те не са там, а да  обърнем поглед към университетите и научните лаборатории. Ще има ли кой да го чуе и да даде шанс на един интелигентен проект да бъде завършен. Защото той ще постави ново начало. За околната среда и за живота на всеки един от нас.

Електромобилът на ВТУ ще бъде представен пред палата номер 8 на Пловдивския панаир, който се открива на 27 септември.

Вижте и галерията

[nggallery id=2]

Светла Василева