пн. апр. 29th, 2024

Сорос призова петролните страни да са справедливи към своите граждани

Страните – производителки на петрол трябва да по-справедливо да разпределят приходите от продажбата на своите ресурси. Това изявление  е направено от милиардера Джордж Сорос, съобщава BBC News.

Според него в списъка  на страните, в които е необходима  „прозрачност и по-голяма отчетност“ влизат Русия и Саудитска Арабия.

Като пример  Сорос дава Либия, където бунтовете са били причинени на първо място, от „реакцията на гражданите към корупцията в страната.“ Корупцията се засилва от   неправилно разпределение на парите от петрола.

Бюджетът на  Либия, която е на 17-то място сред световните производители на петрол, повече от 50 на сто се състои от приходите от продажбата на въглеводороди. Заради гражданската война в страната, производството на петрол в Либия е намаляло от 1,6 милиона барела на ден, до  500-700 хил. барела на ден.

Спадът на производството на петрол в Либия, от своя страна е довело до рязко покачване на световните цени на въглеводородите. В края на февруари, цената на барел суров петрол Брент се покачи до почти сто и двайсет   щатски долара за барел. След това  Саудитска Арабия изрази готовността си да увеличи производството на петрол за да се стабилизират цените.

Сега цената на Brent надхвърля $ 115 за барел.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post