ЕП даде още пари за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“

Европейският парламент одобри финансовата помощ от Европейския съюз, която ще помогне на България, Литва и Словакия да завършат извеждането от експлоатация на атомни мощности в електроцентралите „Козлодуй“, „Игналина“ и „Бохунице“, в следващия бюджетен период на ЕС (2014-2020 г.).

Тези мощности са „твърде остарели и не могат да бъдат икономически ефективно обновени, за да отговарят на минималните необходими стандарти за безопасност“, заяви докладчикът по темата Джайлс Чичестър (европейските консерватори и реформисти, Великобритания), цитиран от пресслужбата на Европарламента.

Евродепутатите решиха новият регламент да разшири финансовата подкрепа на ЕС, предоставяна на Литва, България и Словакия, за да завършат извеждането от експлоатация на мощности в техните атомни електроцентрали (АЕЦ „Козлодуй“ от 1-ви до 4-ти блок, „Игналина“ – блокове 1 и 2, „Бохунице“ V1, дялове 1 и 2).

Терминът „извеждане от експлоатация“ обхваща всички дейности, които се провеждат, след като реакторите бъдат спрени: отстраняване и изхвърляне на изразходените горивни елементи, обеззаразяване, демонтаж и/или разрушаване на ядрените инсталации, изхвърляне на оставащите радиоактивни отпадъчни материали, както и възстановяване на околната среда на замърсени места.

За да получат подкрепата от 860* милиона евро (260 милиона евро за – „Козлодуй“, 400 милиона евро – за „Игналина“, и 200 милиона евро – за „Бохунице“), трите страни ще трябва да отговарят на определени условия, включително и пълно транспониране на Директивата за ядрена безопасност в националните закони, както и да представят пред Европейската комисия подробни планове за извеждане от експлоатация.

Евродепутатите предвиждат тези планове да включват информация за очакваните проекти, специфични основни етапи и „дялове на съфинансиране, включително подробности за начина, по който националното финансиране ще бъде осигурено в дългосрочен план“.

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2013/11/19/2185719_evrodeputatite_dadoha_oshte_pari_za_sprenite_blokove/?ref=rss