Бившият министър от ГЕРБ Тр. Tрайков: Поевтиняването на тока ще се субсидира от данъкоплатците

Намаляването на цената на тока от началото на следващата година не е основана на икономически реалности, нито на социална логика, защото тези, които консумират повече ток, ще се възползват повече от поевтиняването. Това коментира пред журналисти бившият енергиен министър в кабинета “Борисов” и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Според него, няма резерви за подобно намаление, а ще бъдат орязани приходите на компаниите по веригата. Натрупва се дефицит, обясни Трайков, който рано или късно трябва да бъде платен, за тази година е от порядъка на 500 млн. лв. и ще стане по-голям.

По думите му, когато дефицитите се формират от държавните компании, те трябва да бъдат компенсирани от бюджета, това в случая става с НЕК. Т.е. по-евтиният ток, означава повече пари от нашите данъци, за да субсидираме цената на енергията, подчерта ексенергийният министър.

От Реформаторския блок разкритикуваха като пример за непрозрачна процедура обявената за избор на главен инспектор към Инспектората на ВСС. Началото за предложения беше дадено с решение на Народното събрание само ден преди парламентарната ваканция на депутатите. На практика, заради почивката на НС, това е невъзможно, а днес изтичал крайният срок, разясни Петър Славов от Гражданския съветна реформаторите.

 

Това давало основание да се очаква една единствена, “правилната”, по думите му , номинация, която да се появи в последния момент. Призивът на блока процедурата да бъде
спряна срещнала подкрепата на Съюза на съдиите, апел е отправен и към ГЕРБ като представена в НС политическа сила. Реформаторите се надявали заради обществения натиск, темата да намери място и в предстоящия доклад на Европейската комисия.

Във връзка с боядисания като Дядо Коледа паметник на Димитър Благоев в Благоевград, председателят на ДСБ Радан Кънев коментира, че не харесва и не приема такава проява, защото е паметник на български политики, макар, според него, противоречив. На първо място, отбеляза той, лидерът на ДСБ там е задържан, защото е оставил чувал с надпис “Оставка”, няма връзка между него и боядисването на фигурата. Оставало необяснимо , смята Кънев, защо той в такъв случай е задържан.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/politika/po-evtiniyat-tok-ikonomicheski-i-sotsialno-neobosnovan.html

Read more: http://30dumi.com/2013/12/bivshyai-minista-r-na-gerb-trajkov-poevtinyavaneto-na-toka-shte-se-subsidira-ot-dana-koplattsite/#ixzz2ogOmbzBU