„Марица Изток 3”: Искаме 600 млн. евро и се махаме

tecАко България иска да прекрати договора си с ТЕЦ Марица Изток 3 Контур Глобал, то тя трябва да плати над 600 млн. евро, защото толкова е инвестицията, която нашата компания е направила, за да имаме един от най-модерните топлоелектрически централи в Югоизточна Европа.

Това заяви изпълнителният директор на тец-а Гари Левсли, който застава пред медиите за първи път от 3 години насам, когато пое поста. Той заедно с изпълнителния директор на Българската фотоволтаична асоциация Миглена Русинова, енергийния експерт Иван Хиновски и икономиста Калоян Стайков от Института за пазарна икономика изказаха мнения по повод новите мерки и решения, които Държавната комисия за енергийно  и водно регулиране предприема в сектор енергетика.

Тримата са част от инициативата „Да спасим енергетиката“, която настоява да се въведе енергиен борд, по подобие на валутния, както и да се въведе мораториум върху всички решения в сектор Енергетика, докато не бъде постигнат политически консенсус за тях.

Левсли коментира решението на ДКЕВР да препоръча на Националната електрическа компания да предоговори сключените дългосрочни договори с ТЕЦ Марица Изток 3. Припомняме, че ДКЕВР иска половината от 900 мегаватовата централа да излезе на свободния пазар, като по този начин се промени сключеният договор за задължително изкупуване на цялата произведена от електроцентрала енергия.

Такива мерки се предприемат и срещу другия американски ТЕЦ – AES Гълъбово.

Левсли обясни, че е прекарал последните 24 часа в разговор с представители на най-големите финансови институции по света, като всички са изразили недоумение как може да се променят вече сключени договори. Как аз да кажа на тези хора да дойдат да инвестират в България, попита реторично Левсли.

Той подчерта, че едни от най-големите банки в света са финансирали изграждането на двата американски теца. По думите на Левсли ТЕЦ Марица Изток 3 изпълнява всички екологични изисквания на ЕС и по този показател е една от малкото централи  у нас, за разлика от други, които криминално изхвърлят вредни емисии в атмосферата. Припомняме, че и двете американски централи са сключили договори с Националната електрическа компания за срок от 15 години.

Той посочи, че AES Гълбово са завели дело във Върховния административен съд относно решението на ДКЕВР, с което се инициират преговори за промяна на дългосрочните договори.

Шефът на ТЕЦ Марица Изток 3 коментира и искането на ДКЕВР към Европейската комисия да съдейства за промяна на дългосрочните договори. Той посочи, че европейската комисия е идвала вече на проверки в българския енергиен сектор и не е констатирала никакви проблеми в работата и бизнесмодела на ТЕЦ Марица Изток 3.

ВЕИ-секторът, който също е засегнат от новите предложения на ДКЕВР да се изкупува половината произведената от фотоволтаични и ветрогенераторни централи бе представен от шефа на фотоволтаичната асоциация Миглена Русенова. Тя посочи, че с новите мерки ВЕИ секторът ще фалира и по този начин ще се генерират лоши кредити в банковата система в размер на 4 млрд. лв.

Това ще завлече банките и ще предизвика финансова нестабилност. Тя заяви, че решенията на ДКЕВР са незаконосъобразни и тенденциозни и че от тях ще последва наказателна процедура срещу България. По думите й в България електроенергията се продава на цени под себестойност, което е против разпоредбите на ЕК и това ще е една от причините и ЕК да започне производство срещу страната ни.

В тази връзка енергийният експерт Иван Хиновски посочи, че е крайно време за отговорни решения в енергетиката, които за включват поетапно повишаване на цените, като стъпка от 10% би била нормална. Той посочи, че ако през изминалите 2-3 години са били взети мерки за стабилизиране на енергетиката, то цената на спасяването на сектора ще е много по-малка отколкото тази, която трябва да се спаси сега.

Той заедно с икономиста Калоян Стайков предупредиха, че очакваното решение на ДКЕВР от 1 юли да намали отново цените на електроенергията скоро ще доведе до масови съкращения в енергийните предприятия, защото те вече няма откъде да намаляват разходите си освен от фонд работна заплата.

http://news.ibox.bg/news/id_40084222