пт. апр. 19th, 2024

Защо е толкова важно да се извиним навреме

By energetic юни 3, 2016 #извинение

26„I ‘ m sorry “ са златните думи в английския език. Британците използват тази фраза не само за да се извинят, но също така и да се изразят съчувствие за нещо, което се е случило.

Ако разберете, че сте направили грешка и сте обидили любим човек, никога не се колебайте да кажете, че съжалявате за това. В тази статия ще разгледаме различните начини за това как да се извиним и в какъв ред. Освен това трябва да сте наясно, че именно навреме изречените думи на извинение могат да поправят до 90% причинената болка.

Има една поговорка: „Извинението не променя миналото, но не влошава бъдещето.“

Всеки е имал моменти, когато е влизал в спор с любимия си човек, и в крайна сметка е възниквала караница. Имали сме и желанието да спрем разправията възможно най-скоро. Но по това време скандалът стига твърде далеч, и сякаш няма изход от ситуацията. Как е нормално да постъпим?

Ако приемем, че някой в спора трябва да бъде по-умен, единственият начин да се спре партньора, а и вие да се спрете – е да кажете златната дума: „Извинявай!“ Ако наистина сте виновен е много важно да признаете грешката си и да се извините за поведението си, а вашият опонент, ако наистина ви обича, ще оцени вашата смелост и ще приеме извиненията.

Първото нещо, което трябва да запомните е, че извинението не търпи лицемерие. Фалшифицирането на чувствата ви, или извинение по принуда, няма да донесе удовлетворение нито на вас, нито на този, на който се извинявате. Трябва да поискате прошка, само ако наистина съжалявате за случилото се.

На второ място, не трябва да лъжете или да правите фалшиви уговорки, кажете вашето извинение директно и без излишни оправдания. Не казвайте, че партньорът ви е принудил да направите това, че ви е провокирал към грубост и обиди, дори и да има някаква истина. Просто се извинете и предложете да се забрави този конфликт.

Как правилно да се извините? За да може вашите извинения да бъдат чути, и най-важното, приети, трябва да се научите как да ги произнасяте. Винаги гледайте събеседника в очите, запазете спокойствие и говорете с тих, спокоен глас. Ако на другия му трябва време, за да си помисли – не го притискайте, дайте му време да се охлади. Не очаквайте, че той ще приеме извинението ви веднага.

Когато се извинявате се опитайте да сложите точка на този въпрос, да насочите разговора към друга тема, за да може скандалът да затихне. Не започвайте да играете на играта „който кого повече ще обвини,“ да уточнявате кой е причина за конфликта, защото това ще доведе до по-нататъшно изясняване на отношенията, а извинението ще загуби всякакъв смисъл.

Сега за това, как да изкажете съжаленията си на вашия приятел или приятелка. След като сте решили да поискате извинение от човека, който сте обидили, го помолете за среща. Не трябва да се извинявате по телефона или със смс.

Има различни начини да се извините. Можете да помолите за прошка с букет цветя, или можете да нарисувате плакат и го закачите на видно място.

Когато се извинявате, го направете красиво! Бъдете учтиви, нежни, но настойчиви.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post