сб. апр. 27th, 2024

Правилата на живота, които би трябвало да научите наизуст

iМного по-продуктивно е да се сравнявате само със себе си. За да видите колко далеч сте стигнали, какви цели сте постигнали и как израствате във времето. Може би това не звучи толкова забележително, но в крайна сметка  ще ви донесе вътрешен мир, ще укрепи волята ви и ще  ви изпълни с положителни емоции.

1. Правилото  80/20 (принципът на  Парето)

80 на сто от всички доходи, получени от вас, ви носят само 20% от вашите дейности. Голяма част от това, което правите, всъщност не е толкова необходимо, колкото си мислите.
 
2. Закон на Паркинсон

Можете да правите това, което трябва много по-бързо, отколкото си мислите. Колкото повече време отделяте за конкретна задача, толкова повече ще „изхарчите“.

3. Групова операция

Един добър начин за бързо извършване на досадни и повтарящи се задачи – да се изпълнява целият комплект последователно.

4. Първо дайте, а след това получете

В този ред, а не обратното. С течение на времето ще получите повече, отколкото сте дали.

5. Изпреварвайте събитията. Не се спирайте

Това не само ще ви спаси от очаквания, но също така ще ви достави удоволствие – ще почувствате, че имате силата да контролирате живота си.

6. Грешки и провали – това е хубаво

Те ви позволяват да придобиете безценен опит, да научите  много интересни неща и да стане успешни, защото успехът в живота често идва само в случай, че не сте се превили пред неуспехите и грешките. Той идва само при упоритите.

7. Не се отнасяйте към себе си твърде строго

Това само създава допълнителна ненужна вътрешна болка и отнема ценно време.

8. Създавайте  добри контакти

Отнасяйте се към всяка среща така, сякаш на нея присъстват най-добрите ви приятели. И започнете общуването точно с тази настройка, вместо през цялото това време да нервничите.

9. Възползвайте се от функциите на  ретикуларната активизираща система

Това е система за фокусиране, PAC, намираща се в мозъка. За да я  използвате, трябва да се съсредоточите върху това, което искате и винаги да поддържате вниманието си (например лист хартия, на който можете да напишете нещо от този пост, като „Първо  дай“ или „Започни контакт „).

10. Вашето отношение променя реалността

Песимизмът може да се крие зад маската на реализма. Но това е така, защото вашата РАС е настроена за възприемането на негативизъм, който ВИЕ искате да видите. Ето защо се оказвате прав всеки път. От друга страна може да бъде по-добре да не сте прав в такива ситуации.
Ако се опитате да промени коренно отношението си, а не просто да разглеждате тази възможност, ще бъдете приятно изненадани

11. Благодарността е  лесен начин да се чувствате щастливи

Ако  някой ми беше  казал, че чувството за благодарност, което изпитвам само една-две минути, е чудесен начин да превърна лошото настроение в добро, аз сериозно бих тренирала да  бъда благодарна. Това е чудесно средство за поддържане на позитивно отношение към реалността и за концентрация върху правилните цели. И още  – да правим другите щастливи. Което от своя страна ще ни накара да се почувстваме по-щастливи – емоциите са заразни.

12. Не се сравнявайте с другите

Ако се сравнявате с другите, вие позволявате на външния свят да контролира самочувствието ви.  Промените в настроението ви са гарантирани.
А много по-продуктивно е да се сравнявате само със себе си. За да видите колко далеч сте стигнали, какви цели сте постигнали и как израствате във времето. Може би това не звучи толкова забележително, но в крайна сметка  ще ви донесе вътрешен мир, ще укрепи волята ви и ще  ви изпълни с положителни емоции.
 
13. 80-90% от това, което се боите, никога не се случва в действителност

Това е само  чудовище, което съществува само в главата ви. И ако все пак се случи, обикновено не е толкова зле, колкото сте очаквали. Безпокойствата в повечето случаи са просто губене на време.

14. Не приемайте всичко прекалено на сериозно

Това, което днес изглежда голям проблем, след три години няма да си го спомняте. Ако се отнасяте към себе си, своите мисли и емоции  прекалено на сериозно, това ще ви донесе само ненужно страдание. Ето защо се отпуснете и изпуснете парата. Настроението ви ще се промени като по чудо.

15. Записвайте си всичко

Това е всичко! Действайте!

Елизабет Греъм

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post