сб. апр. 20th, 2024

Пирамидата на Дилтс: Защо имате това, което имате?

дилтс

Признайте си, че понякога се чудите: „Защо   живея така, както  живея?“ или „Защо имам това, което имам?“

Ако отговорът е да – сега искам да споделя с вас отговора на този въпрос и да ви разкажа за пирамидата на Дилтс. Най-малко за това как аз я  разбирам и как я  използвам за себе си и за своите клиенти.

Робърт Дилтс, е един от най-изтъкнатите експерти в развитието на невро-лингвистичното програмиране, който  предлага удобен за  описване на    живота модел, под формата на  пирамида.

Особеност на този модел е, че за всяко ниво на пирамидата, отговорът  на въпроса „Защо това е така?“, се намира на  едно ниво по-горе.

Най- ниското ниво на пирамидата, нивото на живота ви, ежедневието ви, отговаря на въпроса „Какво имам аз?“ Това важи и за вашите финанси, и за вашата работа или бизнес, и за дома ви, семейството, кръг от приятели и т.н.

Ако се питате „Защо имам това, което имам?“, отговорът ще трябва да потърсите на  второто ниво, където се намират вашите действия. Това ниво отговаря на въпроса „Какво правя аз?“ – и е очевидно, че от това, което правите всеки ден, много зависи онова, което имате като краен резултат.

Ако си зададем въпроса: „Защо  правя това, което правя?“, отговорът ще лежи на третото ниво, нивото на стратегиите. Това ниво отговаря на въпроса „Как аз  избирам?“ – а вече от това,  как взимате решения,  как правите своя избор, от каква стратегия се ръководите ( „стремите се  към  нещо повече“ или „не се напрягате“, „живеете за деня“ или „планирате за години напред“ и т.н.), зависи това, как  ще действате  във всяка конкретна ситуация.

Например, дали след завръщането си у дома от работа, ще четете специализирана литература, ще поспортувате – или ще пиете бира пред телевизора. Или дали на работата си ще  предлагате  нови проекти и ще поемете отговорност за тях – или с всички сили ще се стремите да вършите само привична и рутинна работа

Ако се запитате: „Защо аз избирам това, което избирам?“, вие ще трябва да се издигнете с още едно ниво нагоре по пирамидата на Дилтс, за да получите отговора.

На четвъртия етаж се намират  вашите убеждения, той отговаря на въпроса „В Какво вярвам?“ И тогава става ясно, че ако вярвате, че  можете да намерите добра работа само с връзки, няма да бъдете твърде ревностен в  обучението си. А  ако вие сте убеден, че постоянството  преодолява всички препятствия – очевидно е , че ако нещо не се получава, вие , естествено, ще опитвате отново и отново, и отново, и отново …

А ако си зададете въпроса: „Защо аз вярвам в това, в което вярвам?“, ще можете да намерите отговора на петото ниво на пирамидата,  отговарящо  за самосъзнанието и самоидентификацията. То отговаря на въпроса „Кой съм аз?“ – и отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от вашите убеждения и вярвания. Очевидно е, че у човека, който казва: „Аз съм некомпетентен и безполезен загубеняк“ и у човек, който казва: „Аз съм гений, и съм роден, за да успея“, картините на света ще бъдат съвсем различни.

И накрая, последното ниво на пирамидата – е нивото на мисията, нивото на смисъла на живота. То отговаря, както можете да се досетите, на въпроса „Защо аз живея?“ По мое мнение, това ниво е достъпно само за религиозни хора, защото смисълът  на живота ви е извън самия живот и се определя от някой отстрани, а не от вас.

Защо ви трябва да знаете за пирамидата Дилтс? Първо, тя ви дава възможност да разберете по-добре защо живеете така, както живеете и защо имате  това, което имате – дава възможност за бърз анализ на собствения ви живот. И на второ място, тя ви  дава възможност да  разберете  какво точно трябва да промените в живота си, за да получите на  изхода друг,  по-приятен за вас резултат – но за това  трябва да се издигнете с едно  ниво (или повече) нагоре по   пирамидата.

Както гласи един от принципите на системния анализ, „проблемът обикновено не може да бъде решен на нивото, на което е поставен“.

Ако не сте доволни от това, което имате, независимо дали става дума за обкръжение или финанси – моделът на Дилтс показва, че е необходимо да се променят действията ви. Ако изглеждащите ви като  правилни ваши действия не водят до желания резултат – трябва да промените стратегията като цяло. Ако не ви е  ясно къде да промените  стратегията – това означава, че е необходимо да се поровите в убежденията си, нещо в тях е грешно. И т.н.

Е, дами и господа – сега, когато приложихте модела на  Дилтс към  себе си,  видяхте ли на кое място буксува  живота ви, и какво трябва да направите, за да спре да буксува?

Автор: А.  Levitas

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post