пт. апр. 26th, 2024

Вирусологът д-р Роберто Буриони : „Хомеопатията има същата ефикасност като хороскопите“

 

Роберто Буриони направи изключителна кариера в медиите и се превърна в символ на движението за признаване на ползите от ваксините и борбата с фалшивите новини, по-специално по темата за хомеопатията. Той твърди, че хомеопатията в най-добрия случай може да успокои и вдъхне оптимизъм чрез внушение.

Вълнуващата борба в медиите и социалните мрежи срещу ваксиналните скептици направи Роберто Буриони най-популярният лекар в Италия. 58-годишният професор по микробиология и вирусология от Vita-Salute San Raffaele University в Милано е прекрасен пример за учен с блестяща научна биография, посветил живота си на ваксините.

Той става известен, когато през май 2016 г. по телевизия RAI се сблъсква с няколко известни персонажи, които категорично се противопоставят на използването на ваксини. Виждайки, че вече няма време, което другите участници в дискусията му отнемат в процеса на предването (единият от тях е баща, който твърди, че аутизмът на сина му е резултат от ваксина), професор Буриони каза: „Земята е кръгла, бензинът е запалим, а ваксините са безопасни и ефективни. Останалото от казаното тук е опасна лъжа.“ Това просто послание, което по-късно разтълкува в публикацията си във Фейсбук, бе прочетено от милиони хора, а Роберто Буриони започна изключителна медийна кариера и се превърна в символ на движението за признаване на ползите от ваксините и борбата с фалшивите новини.

Той е написал четири изключително продавани книги по здравни въпроси, и води изключително успешния уебсайт Medical Facts с медицински статии. Днес той има 481 000 последователи във Facebook. С професор Буриони разговаря кореспондент на ABC няколко часа преди съдебния процес срещу мъж, който заплашвал да го убие защото защитава ваксините.

-Защо започнахте тази борба за признаване ползите от ваксините?

– Като лекар и университетски професор, аз просто съм длъжен да се боря с лъжите за ваксините, за подобряване условията на живот и за защитата на здравето на нашите деца. Ситуацията през 2015 г. в Италия беше драматична. Обхватът на ваксинациите срещу морбили бе по-нисък, отколкото в Гана. Всеки би могъл да намери тази опасна информация в Интернет. И реших, че ще си струва да направя нещо. Като учител по професия започнах да давам уроци в Интернет, като се стремях не само да бъда точен, но и да съм убедителен, използвайки прост и директен език. Това, което пиша във Facebook, се чете от милиони хора.

– Спорът, който започна в Италия между привърженици и противници на използването на ваксини, беше много ожесточен. Дори получихте заплахи за убийство.

– Да, имах някои проблеми. Не само аз, но и осемгодишната ми дъщеря беше заплашена със смърт.

– А сега водите още една битка – срещу хомеопатията. В последната си книга: Хомеопатия. Лъжи, легенди и истина” пишете, че в най-добрия случай това може да даде спокойствие и оптимизъм поради внушение.

– Хомеопатията няма доказателства за своята ефективност. Науката казва, че хомеопатията е толкова ефективна, колкото и хороскопът.

– Получавате много писма и имате огромен брой абонати в социалните мрежи. Какви опасения изпитват вашите привърженици?

– Най-често ми казват, че биха искали да имат достоверна информация в областта на медицината. Хората се страхуват. Те влизат в интернет и там търсят и намират всичко. Има голямо желание да се види добра медицинска информация. Това е причината за големия успех на уебсайта «Medical Facts» (Медицински факти), който стартирахме преди година.

– Бившият италиански премиер Матео Ренци ви предложи да влезете в парламента като сенатор. Избрахте да не се забърквате с политиката и да бъдете независим глас. Това ви позволява да бъдете критични към света на политиката и да твърдите, че „днес лъжите получават същите права като истината“.

– Става дума за това: сега този феномен прониква във всички слоеве на обществото. Днес фалшивите новини се възприемат по същия начин както и истинските новини. Не мисля, че когато има дискусия и се твърди, че две плюс две е четири, е необходимо да се изслуша и мнението на този, който казва, че две плюс две е пет.

По някои въпроси може да имаме собствено мнение, но има неща, за чието потвърждение е необходимо да се даде път на фактите. Важна роля играят журналистите. Ако в дебатите някой каже, че вали, а другият, напротив, казва, че грее слънце, считам, че е задължение на журналиста да отвори прозореца и да види какво е времето навън.

По материали на https://www.abc.es/salud/abci-roberto-burioni-medico-y-virologo-homeopatia-tiene-misma-eficacia-horoscopo-202002200154_noticia.html

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Робърт Кенеди: Ваксините са медицински холокост

Робърт Кенеди: Ваксините са медицински холокост

При прожекцията на документалния филм “Trace Amounts”, който разкрива научната връзка между живака във ваксините и аутизма, Робърт Ф. Кенеди, младши предупреди, че ваксините са основно отровни флакони, причиняващи „медицински…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post