чт. апр. 25th, 2024

Как да влияете на другите със слово и да постигате целите си чрез черната реторика?

3ee23c51e8bbdcb9cd6ef8ee6474862f

Черната реторика – това е вълшебен демагогски инструмент, който ви позволява да внушите на  своя опонент различна от неговата гледна точка.

Магическата сила на езиковите  средства се заключава в  способността за аргументация и дебат,  да се акцентира, да се пропагандира и да се води спора така,  че винаги да надделявате  – с всички истини  или неистини.

Д-р Карстен Брадемайер, автор на международния бестселър „Черната реторика“, предлага най-ярките  манипулативни уловки  на черната реторика за всякакви поводи. Трябва да ги знаете за да бъдете в състояние да се защитавате срещу тях, да ги неутрализирате, или да ги използвате, като реагирате незабавно на думите на събеседника.

Тайна №1

Всякакъв вид „закачки“, коментари и маневри, които могат да предизвикат недоволство у  събеседника. Ние трябва да ги използваме  за да демонстрираме собственото  си превъзходство.
 
Как да ги използваме:

Трябва да отчитате с кого разговаряте, каква цел  преследвате  и какъв е  общият фон на тази дискусия.

Умишлените провокация и умишлени нестандартни  мисловни ходове непременно ще ви донесат успех, но първо трябва да се научите  да оценявате адекватно своите събеседници и да сте наясно с   истинското състояние на нещата.

Тайна №2

Вие ще бъдете в състояние изгодно да „продавате“ думите си, само ако се научите да изразявате своите собствени аргументи целенасочено и да накарате събеседника да ви слуша.

Как да използваме:

Тренирайте и усъвършенствайте реторичните и диалектически  умения.

Изчистете речта си от вербални и психологически доказателства за вашата некомпетентност или несъстоятелност.

Наситете вашите твърдения с факти и задайте на другата страна  ясна ориентация.

В навечерието на важни преговори последователно и професионално обобщете това, което искате да предадете  на събеседника, на висок глас проговорете своите формулировки – това ще ви помогне да  идентифицирате  възможните недостатъци.

Максимално кратко определете позицията на противната страна, измислете възможни примери за твърдения, които ви предстои да чуете.

Често повтаряйте най-важните опорни точки на посланието ви, отново и отново се връщайте към тях в различни фрагменти от разговора и при следващите срещи.

Подкрепяйте  умишлената провокация с неоспорими факти и изгодна за  вас  информация.
 
Тайна №3

Блъфирайте  ако обстоятелствата го налагат. Един добър блъф е по-добре, отколкото болезнено поражение!

Пораженията не допринасят за бъдещи успехи. Забравете конвенционалната мъдрост , която най-вероятно сте чули за поредния провал – това са само празни думи, и нямат  никаква връзка с това, което в действителност се случва. Вместо това, опитайте се по някакъв начин да решите да блъфирате, например, ако забележите признаци на несигурност от страна на опонента.

Как да използваме:

Правилата могат да се променят,  да се коригират по вас и  ситуацията, но най-добре е  всеки път да ги установявате отново. Никога не се съгласявайте да играете по правилата на някой друг, ако не ви допадат, вместо това издигайте свои собствени.

Всеки получава за партньор такъв, какъвто заслужава, образовайки себе си – и, ако е необходимо, и партньора си.

Не очаквайте, че врагът ще ви подкани да поведете играта. Да вземете инициативата в ръцете си можете само вие.

Никога не подценявайте картите, които са в ръцете ви, но ако шансовете ви за успех изглеждат ясно слаби, се осмелете да поемате рискове и да блъфирате.

Добрата карта може да се появи в ръцете ви, а може и да не се появи, така че винаги трябва да имате няколко козове в ръкава.

… И най-накрая, никога не забравяйте да споменете на опонента, че вашите изгоди може да използва и той също. Вашата собствена полза трябва да бъде привлекателна за другата страна.

Тайна №4

Не винаги трябва да се разчита само на магическата сила на думите, стратегията на мълчанието също има своите предимства. Мълчанието е  комуникационен елемент, който владеят малцина, и  много малко хора знаят как да го използват целенасочено и съзнателно.

Как да използваме:

По време на активна комуникация мълчанието е един от триковете, които Ви дават възможност да вселите у  събеседника силно чувство на несигурност, принуждавайки го само след секунда или две да започне  да говори каквото и да е, само за да не мълчи.

Използвайте тази възможност, като се опитате просто да си мълчите, и ще видите, че вашият опонент веднага казва твърде много или необмислено и се съгласява на компромис,  неблагоприятен за него.

Тайна №5

Внимателно проверявайте казаната от вас информация и не позволявайте да  прехвърлят вниманието ви от главно към второстепенно.

Манипулациите работят главно чрез фокусиране на вниманието на рецепиента към незначителни неща, които  засенчват наистина важни  обстоятелства за вземане на решения.

Как да използваме:

Колкото по-настойчиво ви се налага определен модел на оценка на предоставената информация, толкова повече причини имате да се откажете от нея.

Ако ви предлагат конкретни критерии за избор или готови факти, претеглете ги внимателно – дали  наистина те са така показателни.

Натрапваните  модели на възприятие – са чудесна основа за манипулация.

Мобингът (групов психически терор на колеги на работното място), се основава на същата схема. Често се случва така, че  съвсем съзнателно да се замъглява възприемането на реалната ситуация.

Ако някога почувствате, че губите способността да мислите самостоятелно или да развивате някоя тема, не можете да обясните вашата гледна точка – седнете спокойно  и се замислете – дали тези методи сега не се използват срещу вас.

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post