чт. апр. 25th, 2024

Таблиците на Шулте: Уникален метод за ускоряване работата на мозъка

По време на тренировката се активизират челните лобове на мозъчната кора. Това осигурява повишаване на ефективността на всички интелектуални процеси, протичащи в мозъка в процеса на вземане на решения от човек.

Какво представляват таблиците на Шулте? Най-често това е таблица от 5х5 клетки, в която произволно са поставени числа от 1 до 25. Таблица е разработена за изследване на свойствата на вниманието.

Първоначално и сега се използва от психолози за различни изследвания. А в процеса на работа с тези таблици е открито, че разглеждането им по определен начин оказва много добър ефект върху развитието на паметта и вниманието на човек.

Таблици на Шулте: развиване на внимание

На първо място, когато работи с таблици на Шулте, човек развива обемно (паралелно) внимание, т.е. символите във вашето зрително поле се възприемат от вас едновременно и не се четат подред.

Същността на работата с таблиците е в последователното намиране на всички числа от 1 до 25 с поглед и това трябва да се направи за възможно най-кратко време.

1. Поставете таблиците на Шулте на удобно разстояние от очите, както поставяте книга за четене – на 30-40 см.

2. Намерете квадрата, разположен в центъра на таблицата и си представете, че има точка в самия му център – трябва да фиксирате погледа си там.

3. След това, фиксирайки погледа си в центъра на таблицата, опитайте да видите числото 1. Необходимо е именно да „видите“, а не „да намерите с поглед“. Основната задача е да намерите клетката с числото 1, без да движите очите си.

4. Веднага щом направите това, бавно, като продължавате да фиксирате погледа си в центъра, потърсете двойка и т.н.

Отначало, когато работите с таблиците, очите ви ще се държат като на фигура 1, но в процеса на трениране движенията на очите ще стават все по-малко и по-малко интензивни. И тяхната дейност ще е същата като на фиг. 2

Редовната работа с таблиците на Шулте ще ви позволи да:

активизирате мисловния процес и да въведете ума си в активно състояние;
активизирате паметта си;
да развиете умения за бързо вземане на решения.

По време на тренировката се активизират челните лобове на мозъчната кора. Това осигурява повишаване на ефективността на всички интелектуални процеси, протичащи в мозъка в процеса на вземане на решения от човек.

Тази част от мозъка ни е отговорна за това колко добре сме в състояние да организираме мислите и действията си в светлината на целите, които сме си поставили. Също така тези области на мозъка се считат за фокус на процесите, лежащи в основата на нашето внимание.

Учените са провеждали различни експерименти в областта на функционалните невровизуализации. С помощта на прибори се е регистрирала интензивността на движението на кръвта в различни части на мозъчната кора, когато субектите решавали различни интелектуални задачи (кръстословици, таблици на Шулте, аритметични задачи, пъзели и др.). Въз основа на резултатите от изследванията учените направили две заключения:

Когато субектът получавал някаква нова за него задача, това предизвикало значителен прилив на кръв към челните дялове на мозъчната кора. Ако задачата се повтаряла, тогава притокът на кръв бил значително по-нисък.

Интензивността на кръвния поток зависи не само от това дали е нова задачата, но и от нейната природа. А най-висока интензивност е регистрирана, когато субектите работили с таблиците на Шулте.

Именно по време на упражнения с тези таблици максималният кръвен поток се насочвал в зоните на челните лобове. И мозъкът при това не се разсейва и не харчи допълнителни ресурси, както се наблюдава при решаване на аритметични задачи, запаметяване на стихотворения или решаване на кръстословици.

Редовните упражнения с таблиците на Шулте дават забележимо увеличение на обема на паметта и, което е може би по-важно, значително увеличават скоростта на обработка на съдържащата се в нея информация.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post