нд. апр. 28th, 2024

Когато в Париж спря времето

Мистерии на историята..

През 1902 г. в Париж времето спира. Възможно ли е? Какво точно се е случило и какво го е причинило? Трудно е да се каже. Никой не може да обясни какво е било. Версиите са различни.

Хората не могат да живеят извън пространството и времето. Това са някакви „координати“, които непрекъснато ни отблъскват. Човешкият мозък не може да си представи, че времето е изчезнало. Възможно е обаче това да е въпрос на навик.

В детството не мислим за времето: денят отстъпва място на нощта – след лятото идва есента. Само в такива категории могат децата да мислят, без да мислят за часове и минути. И следователно в детството времето минава по-бавно, отколкото в зряла възраст. Забелязано? Но не спира

Невъзможно е да се спре времето. Вярно е, че в Париж в самото начало на ХХ век това се случва. Или по-скоро, разбира се, никой от земляните не е направил това умишлено. Случи се нещо необяснимо.

И така, в нощта на предпоследния ден на декември 1902 г. всички махала на парижките часовници спират. Така поне казват. Вестниците от онова време дори пишат за това. Но е опасно да им се доверяваме, защото журналистите, както понякога се прави сега, пишат за слухове. Нека разгледаме този въпрос.

През 1998 г. журналистът Жак Лемьо решава да проведе собствено разследване. Той установил, че в онази нощ през 1902 г. някакъв си Клод Рандо е бил на служба в Парижкия пантеон. На това място тогава, както и сега, е имало активно махало на Фуко – тежест върху тел, която демонстрира ежедневното въртене на Земята. И така, според записите в дневника, който Рондо води, нищо необичайно не се е случило през нощта, „когато времето спира“.

Журналистът не останал доволен от постигнатото и реши да разговаря с внучката на този човек. Тя си спомня какво казал дядо й: онази нощ махалото на Фуко се държеше странно, за което той направил бележка, а на сутринта при него дошли „специални служители“, принудили го да откъсне стария лист, да постави нов и да пише, че не е имало инциденти. Може би дядо ми е разбрал всичко…

И все пак повечето са склонни да вярват, че в Париж нещо се е случило. Но никой не може да каже какво точно се е случило. Има много версии, не всички са достатъчно обосновани.

Ето няколко от тях:

1. Дело на извънземните. Говори се, че тази нощ над Париж е било видяно огнено кълбо. Но няма доказателства.

2. Слънчева активност. Има версия, че през тази нощ Слънцето се е разбушувало, в резултат на това елементите на часовника го усетили върху себе си, махалата спрели движението си.

3 Много интересна версия: уж тази нощ Никола Тесла е провел някои експерименти, които са довели до спирането на часовника. Любопитно е, че Тесла също е обвиняван например за падането на Тунгуския метеорит на Земята.

Не знаем какво се случва в Париж преди повече от век. Но е ясно, че няма дим без огън.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post