чт. апр. 18th, 2024

Дори и най-злият враг не може да ви навреди повече, отколкото собствените ви мисли

Започвайки с Гаутама Буда и неговите учения през 6-ти век пр. Хр., будизмът е намерил много начини с течение на времето да се адаптира към съвременните човешки нужди.

Важно е да се отбележи, че учените все още не са намерили окончателна и надеждна информация за живота на Буда.

1. Смисълът на живота.

„Целта на вашето съществуване е да намерите смисъла на живота и да работите с цялото си сърце, за да го изпълните.“

Човек, който живее без смисъл, е като блуждаеща душа, преживяваща постоянни възходи и падения. Важно е да си поставяте цели и цели в живота, за да осмислите съществуването си. И това значение трябва да ви мотивира да се събуждате сутрин, зареждайки ви с енергия за преодоляване на трудностите.

2. Справяне с негативните емоции.

„Никой няма да ви накаже за вашия гнява. Вашият гняв сам ще ви накаже.“

Гневът поема контрола над ума, което води до емоционален взрив. По правило всички негативни и гневни емоции се връщат при вас. Вие сте този, който ще страда най-много от това, като при това губите близки хора.

3. Важно е само това, което е тук и сега.

„Не живейте в миналото и не мислете за бъдещето: фокусирайте се единствено върху настоящето.“

Всички сме чували това – хората винаги ни казват да се фокусираме върху настоящето. Но за това са необходими много усилия. Факт е, че стилът на нашия живот се основава на визията за близкото бъдеще и постигането на нашите цели и затова цялото ни внимание е фокусирано само върху тях.

Опитайте се да поемете дълбоко въздух и да успокоите ума си. Спрете и започнете да оценявате всичко, което виждате пред себе си в този момент.

4. Самоконтролът е ключът към щастието.

„Организираният разум е ключът към щастието.“

Организираният разум е разум, който знае как да се контролира и да поставя правилно приоритетите. Това е разум, който не обръща внимание на всичко излишно и безсмислено. Това е разумът, който знае как да се фокусира върху положителните емоции, за да почувства истинско скромно щастие.

5. Привързаността като източник на всички страдания.

„Причината за всички страдания е привързаността.“

В нашето общество концепцията за токсична привързаност е много разпространена, което ви прави затворник на друг човек и причинява зависимост от материални неща (с други думи, консуматорство). Но освобождаването от такава привързаност, която носи на хората повече страдание, отколкото удоволствие, изисква мъдрост и търпение.

Научете се да живеете свободно и абстрактно. Това ще ви направи щастливи и ще ви позволи да живеете в хармония със себе си.

6. Разбирам те, ти си част от мен, аз съм с теб.

„Истинската любов идва с разбиране.“

Истинската любов не е сляпа страст или токсична привързаност, описана по-горе. На първо място, любовта е способността да се грижиш и да разбираш друг човек.

Факт е, че разбиращите хора имат смелостта и силата да се доближат до душата на партньора си. Те показват своето участие, осъзнават собствените си чувства и мисли. И това е същото безусловното приемане, което всички ние заслужаваме.

7. Вие сте най-големият си враг.

„Дори и най-големият ти враг не може да ти навреди повече от собствените ти мисли.“

Вашият най-лош, най-безмилостен и разрушителен враг не е някъде отвън. Няма обувки, не вдига шум и няма дълбок глас. Но ти знаеш гласа му, защото той е твой.

Вие сте вашият най-строг съдия и палач. Режете си собствените си крила и се притеснявате, че не можете да се справите с тази или онази задача или че не заслужавате нещо…

8. Последователност и постоянство.

„Ако добавяте зърно към зърно и го правите постоянно, много скоро ще забогатеете“.

Просто е – бъдете последователни във всичките си усилия и упорити в реализирането на желанията, независимо от възникналите проблеми. Това ще ви помогне да летите много по-високо, отколкото смятате за възможно.

Понякога е достатъчно всеки ден да правите няколко прости стъпки към целта си. Ден след ден тези малки усилия ще се превърнат в огромна планина, на върха на която след това ще можете да се изкачите.

9. Разумна реч.

„Една дума, която носи в себе си мир, е по-ценна от хиляда празни.“

Будизмът постоянно ни напомня, че хората имат един общ недостатък: липсата на разумна реч. В повечето случаи разговорите ни са изпълнени с гняв, разочарование и други негативни емоции, проектирани върху другите.

Опитайте се да избягвате празни изрази, които само ви вредят, пречат да изграждате отношения с другите. Заменете ги с мъдри думи, които са прости, но дълбоки, внасящи мир и баланс в живота ви.

В будизма има много други и не по-малко достойни думи. Може би дори имате фаворити сред тях. Изразите, които сме избрали имат обща цел – помагат за постигане на вътрешен мир, справяне с негативните   емоции и фокусиране върху настоящето. Нека ви покажат пътя към по-балансиран и щастлив живот.

9 Buddhist Sayings to Reach Internal Peace

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post