пт. апр. 19th, 2024

Как мъдрецът Авицена съветва да се избират приятели


Авицена е известен на съвременниците си като лекар, философ, музикант, поет и математик.

Работите на учения обхващат 29 научни области. Много от научните трудове на Авицена се превърнаха в класика. Те се изучават и до днес.

Изследователят е роден през 980 г. на територията на съвременен Туркменистан.

Животът и работата му повлияват не само на арабите, но и на европейците.

Малко история. Авицена е роден в богато семейство. Бащата на бъдещия философ работи като бирник.

Известно време след раждането на Авицена семейството се премества в Бухара. По това време този град се смята за център на образованието и науката.

Отначало Авицена се интересува от богословие, по-късно започва активно да изучава различни светски науки.

Мисли

През годините ученият се изявява в различни дисциплини. В същото време той често създава и афоризми. Някои от тях са посветени на такова понятие като приятелство.

Веднъж Авицена казал: Ако моят приятел е приятел с моя враг, тогава не бива да се срещам с този приятел. Пазете се от захар, която е смесена с отрова, пазете се от муха, кацала на мъртва змия.

Представеният афоризъм описва ситуацията почти перфектно. Приятелството е сложна концепция. Просто е невъзможно да се предскаже на кого ще стане лоялен такъв приятел в случай на изостряне на конфликт.

В резултат на това човек рискува да си създаде нов враг. Има и друг проблем. Доста често разкриваме на приятелите си най-съкровените си тайни.

Чрез такъв приятел обаче информацията може да достигне и до врага. Естествено, врагът ще я използва за свои користни цели.

Вместо обобщение

Изборът на приятели е важно умение. Жалко, че само малцина го владеят свободно. Доста често хората правят грешката, считайки приятелите за такива, каквито по принцип не са. Много от нас са свикнали да се самозалъгват. Този навик може да ни създаде много проблеми. По-добре е незабавно да го изкореним.

econet

* Абу Али ал-Хусайн ибн Абдалах ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина, известен и с латинизираната форма на името си – Авицена, е согдийски лекар, философ, естествоизпитател, поет и музикант, сред най-значимите фигури на Ислямския златен век.

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Последвайте ни в Телеграм

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post