ср. апр. 24th, 2024

„Шокиращи предсказания“ за 2022 г. публикува Saxo Bank

„Шокиращите предсказания“ на Saxo Bank за 2022 г. предполагат такива събития като появата на женска армия от инвеститори, нова надпревара във въоръжаването и Студена война, както и упадъка на Facebook и Spotify

Основната тема на Шокиращите предсказания за 2022 г. е революцията“, заяви Стин Якобсен, главен инвестиционен директор в Saxo Bank.

В нашето общество и икономика, страдащи от неравенство, напрежението се увеличава, а неспособността на съществуващата система да реши този проблем“ по еволюционен начин прави възможността за революция неизбежна, смята той.

Въпреки това, Якобсен също така отбелязва, че настоящата прогноза е по-широка дефиниция за революция – не физическото сваляне на правителствата, а моменти като прозрения, които предизвикват промени в мисленето и поведението, както и отхвърляне на старите парадигми.

Залагаме на това, че през 2022 г. скоростта на еволюцията ще се увеличи с няколко стъпки – до „революционни“ стойности – тъй като ще започне нов цикъл. Промяната – това е добро“ трябва да бъде новата мантра“, каза той.

Много инвеститори и експерти се надяваха, че нещата ще се върнат към нормалното си състояние след пандемията от COVID-19, но все по-далечната перспектива за нейния край разтапя тези надежди и увеличава нестабилността.

Вероятно ще има много по-малко надежди за пазарите през 2022 г., но ще има много по-голяма нестабилност, тъй като революционните движения се засилват“, казва Якобсен.

Някои от тези движения ще доведат до положително развитие, други обратно, но процесът се нуждае от промени, ако искаме да постигнем нулеви емисии, намалено неравенство, стабилна енергетика и, което е важно, висока производителност.“

В такава среда правителствата в някои сфери, като паричната политика, трябва да освободят малко юздите, а да затегнат регулацията, за да предотвратят още по-голямо неравенство, като например прекалено силните монополи, добави Якобсен.

Банката традиционно подчертава, че „Шокиращите предсказания“ не са нейният базов сценарий или официална прогноза, но в същото време всяко от тези събития, ако се случи, ще има много забележимо въздействие върху финансовия пейзаж или глобалната политика.

Saxo Bank избира десет от най-противоречивите и несвързани идеи, като една и съща прогноза не може да се повтори две години подред.

Плановете за постепенно премахване на изкопаемите горива ще трябва да бъдат отложени

Политиците ще се откажат от целите за изменението на климата и ще подкрепят инвестициите в изкопаеми горива, за да се справят с инфлацията и риска от социални вълнения.

Падаща популярност на Facebook

Младежите ще напускат платформите на Facebook Inc. в знак на протест срещу използването на лични данни от дружеството за печалба. Опитите на компанията „майка“ Meta да ги върне с помощта на „метавселената“ няма да се увенчаят с успех.

През 2012 г. 94% от тийнейджърите са имали акаунт във Facebook, но проучванията показват, че днес само 27% от тийнейджърите имат акаунти във Facebook. Facebook се превърна от оживен младежки сайт във платформа за по-възрастни „бумъри“, както биха казали младите хора.

В много отношения социалните медии ще се окажат в разгара на културна война между хора под 40 и над 40 години, като младите хора ще видят, че Facebook е порочно „бумерско“ поколение от фалшиви новини и алчни корпорации.

Женска  армия от инвеститори ще победи корпоративния патриархат

Група жени търговци, имитирайки събитията в интернет платформата Reddit (когато инвеститори на дребно се обединиха, за да купуват или продават нисколиквидни акции), ще предприемат координирана атака срещу компании със слаби показатели в областта на равенството между половете, което ще доведе до до сериозни колебания в цените на акциите им.

Тъй като жените имат по-голяма продължителност на живота, те се нуждаят от повече дългосрочни спестявания.

Още една студена война заради хиперзвуковите технологии

През 2022 г. ще започне масова хиперзвукова надпревара във въоръжаването сред водещите страни с военен потенциал, тъй като никоя от тях не иска да се чувства изостанала.

Медицински пробив ще увеличи продължителността на живота с 25

Пробив в биомедицината може да донесе перспективата за удължаване на продължителността на живота с до 25 години, което води до възможни етични, екологични и финансови кризи.

В допълнение, продължителността на живота може да бъде увеличена чрез намаляване и дори елиминиране на повечето заболявания чрез изследване на възможностите за редактиране на човешката ДНК.

Представете си, че почти всеки може да очаква да живее средно 115 години и да бъде здрав. Това поражда много въпроси, отбелязва Saxo Bank.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post