пт. апр. 26th, 2024

Папа Франциск предложи да се промени молитвата „Отче наш“

папа

Папа Франциск призова да се поправи един ред в  най-известната християнска молитва „Отче наш“, който се отнася  до изкушението.

В момента този ред звучи на български като „и не въведи нас в изкушение“, като  аналогични формулировки са  приети и в други езици. Според папата обаче това не е най-добрият превод, защото Бог не въвежда  хората в грях.

Вместо това папата предлага да се чете този ред като „не ни давай да попаднем в изкушение“. Своята идея той  сподели, говорейки  в сряда вечерта по италианската телевизия.

„Отче наш“ е единствената молитва, текстът на която, според Евангелията, е даден  на учениците непосредствено от Исус, и тя  е най-разпространената сред вярващите християни по целия свят.

Франциск отбеляза, че във Франция Римокатолическата църква вече използва   фразата „не ни давай да  попаднем в изкушение“ и предложи тази практика да се разпростре навсякъде.

„Не ми позволявай да  падна  в изкушение – защото аз греша, а не Бог, който ме хвърля в изкушение, а след това наблюдава как аз падам, – каза папата в интервю за католическия телевизионен канал TV2000. Отецът никога няма да постъпи така, Той  веднага ще помогне да стана. „

В момента Католическата църква използва в богослуженията си превод от латинския текст на Библия от  IV век, който, от своя страна, се основава на древногръцки, арамейски и еврейски текстове на Библията.

Източните църкви за книгите от Новия завет използват като правило превода на оригиналния гръцки текст.

по материали на Би Би Си

Всъщност молитвата трябва да се чете така:

отченаш

Наистина ли дяволът съществува?

За достоверното съществуване на дявола свидетелства Светото Писание. Няма в книгата на живота на човечеството такава страница, на която дяволът да не е оставил своя разрушителна следа. Много световноизвестни писатели…

Третата тайна от Фатима с материализацията на Дева Мария никога няма да бъде разкрита

Папа Франциск оглави меса в португалския град Фатима, с която завърши  процеса на канонизация на двете деца – овчарчета, станали свидетели на така нареченото “чудо във  Фатима” – появата на…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post